Tamna čokolada sadrži poprilične količine flavonoida blagotvornih za naše zdravlje. Tih antioksidansa također ima u crnome vinu i mnogim vrstama voća i povrća. Čini se ipak kako upravo tamna čokolada ima više flavonoida od bilo koje druge namirnice.
Istraživanja pokazuju da antioksidansi iz čokolade mogu poboljšati krvni pritisak, spriječiti nastanak krvnih ugrušaka, usporiti oksidaciju LDL holesterola te smanjiti upalne procese.
Neka istraživanja ukazuju na to da 45 grama tamne čokolade na dan može smanjiti rizik od srčanog udara za 10%. Konzumiranje tamne čokolade također može smanjiti inzulinsku rezistenciju, glavni problem koji stoji iza dijabetesa.
Mnoge se osobe samostalno deklariraju kao ovisnici o čokoladi ili "čokoholičari", iako se ne može sa sigurnošću tvrditi da čokolada može stvoriti ovisnost, piše tvornicazdravehrane.com.
Naime, razina kofeina je premala da bi izazvala ovisnost, ali ipak neka istraživanja ukazuju na blago opojne učinke čokolade – smanjenje stresa i osjećaj blage, bezopasne euforije.
Drevni Maje su ju smatrali hranom bogova i nisu pogriješili: čokolada je zaista dobra za zdravlje. Naravno da se to odnosi na tamnu čokoladu. Zapravo, čim je tamnija čokolada, tim je bolja za vaše zdravlje.
Tamna čokolada utječe preventivno na rak, bolest srca, dijabetes, demenciju i depresiju. Ona također povećava protok krvi, pomaže rad mozga, utječnu na pamćenje, stres i raspoloženje.
Tamna čokolada pravi se od prženih zrna stabla kakaovca, čija je izvorna domovina Južna Amerika. Koje su 3 dobre strane tamne čokolade za koje vjerojatno niste znali?
1. Detoks za kožu
Imate osjećaj da je vaša koža masna, previše znojna i nema lijepi ten? U pomoć vam stiže čokolada… Kada se kombinira s kofeinom, tamna čokolada tvori idealan pakung za detoksikaciju kože. Poboljšava cirkulaciju i njeguje kožu, djeluje kao piling i uklanja mrtve stanice kože te olakšava disanje kože. Ako se zaista želite počastiti, probajte dekadentni piling za tijelo od čokolade.
Približavate se trećem desetljeću i pribojavate se bora? Uz tamnu čokoladu one će biti manje vidljive, jer, osim što flavonoidi štite kožu od oštećenja uzrokovanog suncem, oni pomažu koži održati elastičnost te tako sprječavaju bore. Jednako tako olakšavaju regeneraciju stanica, a to znači mlađa koža!
2. Snižava pritisak
Čokolada može sniziti krvni pritisak - ovo su potvrdila brojna istraživanja. Tako istraživanja pokazuju da čak i male količine tamne čokolade daju sličan potencijal snižavanja krvnog pritiska u usporedbi s opsežnim dijetetskim mjerama koje su se dokazale učinkovitim za smanjivanje krvožilnih problema.
3. Zdravi zubi
Osim što jedna jabuka dnevno prorjeđuje posjete liječniku i stomatologu, od velike vam pomoći može biti i tamna kockica čokolade. Naime, 12 grama tamne čokolade dnevno dovoljno je za očuvanje zdravlja cakline – zaštitnog sloja naših zubi od karijesa.