prirodni antibiotici

Rijetko ih pijemo: Ovo su dva najbolja čaja za oštećenu i masnu jetru

Jetru opravdano nazivamo centralnim laboratorijem našeg organizma zbog brojnih funkcija koje obavlja u tijelu, od razgradnje hrane i pretvaranja u energiju do filtriranja štetnih tvari iz krvi. No, kao i ostali organi u našem tijelu jetra je također podložna raznim oštećenjima.

Masna jetra često ne uzrokuje očite simptome u ranim fazama. Međutim, kako bolest napreduje, mogu se pojaviti sljedeći simptomi:

  • umor i iscrpljenost
  • bol ili nelagoda u gornjem desnom dijelu trbuha mogu se javiti kao posljedica povećanja jetre
  • gubitak apetita ili osjećaj sitosti nakon malih obroka
  • mučnina i povraćanje javljaju se s težim oblicima masne jetre
  • povećanje tjelesne mase
  • bolovi u zglobovima također mogu biti povezani s upalnim procesima koji se javljaju kod masne jetre.

Danas su bolesti jetre u porastu, a dobra vijest je da se 90 posto njih može spriječiti. Evo kako

  • smanjenje unosa alkohola
  • uravnotežena prehrana
  • redovita tjelovježba
  • izbjegavanje toksina uključujući rekreativne droge
  • izbjegavanje kontakta s krvlju drugih što može rezultirati virusnim hepatitisom

Ovom popisu možete dodati i onaj iz prirode, a to su biljni čajevi nisu samo ukusan napitak, već ima i mnoge zdravstvene prednosti. Među ostalim, pospješuju rad ovog važnog organa.

Korijen čička

Jedna od najpoznatijih biljaka za podršku jetri je čičak. Najljekovitijim dijelom ove biljke smatra se njezin korijen, riznica flavonoida i antioksidansa odnosno silimarina, skupine spojeva koji djeluju kao antioksidansi, smanjujući upalu i štiteći jetru od oštećenja, a mogu usporiti napredovanje bolesti jetre poput hepatitisa. Čičak sadrži i visoke koncentracije minerala kalcija, kroma, bakra, željeza, magnezija, cinka, kao i vitamine A, B, C i E. Čaj od ove biljke koju neki smatraju korovom, također pomaže u zaštiti jetre od oštećenja alkoholom, zbog čega se tradicionalno koristi kao lijek za mamurluk.

Čaj od sladića

Čaj od sladića ili slatkog korijena pruža mnoge dobrobiti za zdravlje, uključujući podršku jetri. Kao i kod čička, sladić djeluje protuupalno i pomaže u zaštiti jetre od posljedice prekomjernog konzumiranja alkohola. Njegova glavna aktivna komponenta je glicirizin, koji ima antivirusna i antibakterijska svojstva te sprječava razvoj virusa i bakterija zbog čega se svrstava i u prirodne antibiotike.