savjeti

Stručnjak kaže da na pogrešan način čuvamo krompir

(Foto: Freepik)

Krompiri su popularno povrće koje se može koristiti u raznim jelima, no mnogi ljudi ih pohranjuju na pogrešno mjesto nakon što ih izvade iz vrećice, što uzrokuje klijanje i omekšavanje.

Većina misli da je najbolja lokacija za pohranu krompira u kuhinjskom ormaru ili kutiji, ali stručnjak za sezonske krompire, Luke Willcox, podijelio je drugačiji savjet, piše Express.

Willcox tvrdi da bi, kako bi se smanjio otpad hrane, krompire trebalo pohraniti u frižider. Nekada se smatralo da je idealno mjesto za pohranu ovog povrća suho i hladno mjesto, ali pokazalo se da ostaju svježiji duže kada se čuvaju na temperaturama ispod pet stepeni.

Luke je objasnio: "Službeni savjeti od strane WRAP-a (Waste and Resources Action Programme) savjetuju da je najbolji način pohrane krompira upravo u frižideru."

Otkrio je da pohranjivanje krompira u frižideru može pomoći da ostanu svježi tri puta duže te da ne dođe do klijanja, što značajno smanjuje otpad hrane.

Prema stručnjacima za hranu iz Glada, krompiri traju od tri do pet sedmica u smočnici, a u frižideru oko tri do četiri mjeseca.

"Prije nekoliko godina, Agencija za standarde hrane (FSA) savjetovala je da se krompiri ne pohranjuju u frižider zbog mogućnosti da hladnoća tokom vremena utječe na prirodne šećere, što može dovesti do stvaranja akrilamida prilikom pečenja ili prženja na visokim temperaturama", napomenuo je Luke.

Akrilamid, hemikalija koja se povezuje s rizikom od raka, razlog je da se krompiri ne pohranjuju u frižideru. Međutim, nedavna istraživanja pokazala su da pohranjivanje krompira u frižideru ne povećava šanse za stvaranje akrilamida, što ovaj način skladištenja čini sigurnim.

Kako biste smanjili rizik od akrilamida, FSA preporučuje pridržavanje uputa za kuhanje na pakiranju za škrobnu hranu poput pečenih krompira.