Naučnik i nutricionista, koji je ujedno i suosnivač popularne prehrambene aplikacije ZOE, potiče ljude da nasjeckani luk i bijeli luk ostave da odstoje malo prije nego što ih ubace u tavu ili lonac. Razlog je jednostavan - tako se povećava količina hemikalija koje mogu sniziti holesterol i stabilizirati šećer u krvi.
"Bijeli luk i luk, jednako kao kupus i brokula, dobri su izvori sulforafana, hemikalije za koju je dokazano da poboljšava kontrolu glukoze i vrijednosti holesterola u krvi", napisao je prof. Spector u članku u kojem je podijelio svoje najvažnije trikove za prehrane za 2025. Dodao je da kuhanje uništava enzim u povrću, koji se naziva mirozinaza i iz kojeg potječe sulforafan. No, ako ostavite povrće da odstoji pet do deset minuta prije nego što ga stavite u lonac, sulforafan će se aktivirati i preživjeti proces termičke obrade.
Zamke holesterola
Holesterol je masna tvar koja je ključna za normalno funkcioniranje tijela. No, previše holesterola može dovesti do njegovog taloženja na zidovima krvnih žila i smanjenog dotoka krvi u srce, mozak i ostatak tijela, što povećava rizik za nastanak angine, srčanog ili moždanog udara i ugrušaka. Povišen holesterol je glavni rizični faktor za srčane bolesti, najvećeg ubice u zapadnim razvijenim zemljama. Povišen nivo holesterola uglavnom su posljedica konzumiranja masne hrane, nedovoljne tjelesne aktivnosti, pretilosti, pušenja i konzumacije alkohola, ali može biti i genetski naslijeđen. Prof. Spector je i prije često upozoravao na opasnosti čestih naglih dizanja nivoa šećera u krvi, za koje se smatra da su povezani s debljinom jer imaju destabilizirajući učinak na naš nivo gladi.
Trik s povrćem nije jedini kojeg je prof. Spector istaknuo u svom popisu savjeta za ovu godinu. Predložio je i da paradajz kuhamo i pripremamo s ekstra djevičanskim maslinovim uljem kako bismo iz njega izvukli što više nutrijenata, kao i da ultra prerađene kocke za supu zamijenimo miso pastom pripremljenom od fermentiranih zrna soje koja su korisna za trilione zdravih mikroba u našim crijevima. U svom tekstu potiče ljude i da u svoju prehranu uvedu što više fermentiranih namirnica, poput kimchija, koreanskog jela napravljenog od fermentiranog kupusa.
Zdjela salate kao uvertira svakom obroku
Prof. Spector, koji je inače i stručnjak za genetsku epidemiologiju na King‘s Collegu u Londonu, istaknuo je i dobrobiti korištenja vinskog sirćeta u preljevima za salate.
"Pokazalo se da kiselost vinskog sirćeta pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, što smanjuje rizik za nastanak napada gladi i posljedičnog grickanja između obroka", pojasnio je te dodao da je koristan savjet i početi svaki obrok zdjelicom salate.
"Sve je više dokaza da konzumiranje salate ili drugog povrća kao predjela, odnosno desetak minuta prije obroka bogatog ugljikohidratima, može pomoći da se duže osjećate siti i smanjite nagli skok šećera u krvi izazvan hranom bogatom ugljikohidratima", istaknuo je prof. Spector.