IT

Guardian razotkrio mračne tajne Facebooka. Procurili dopisi otjerane usposlenice: Znam da mi je sad krv na rukama

Facebook je više puta dozvolio svjetskim liderima i političarima da koriste ovu platformu za obmanjivanje javnosti ili uznemiravanje protivnika, iako su upozoreni na dokaze o nedjelima, prenosi Guardian

Guardian je pronašao opsežnu internu dokumentaciju koja pokazuje kako je Facebook vodio više od 30 slučajeva političkog manipulativnog ponašanja koje je proaktivno otkrilo zaposlenike kompanije.

Istraga pokazuje kako je Facebook dopustio velike zloupotrebe svoje platforme u siromašnim i malim zemljama kako bi dao prioritet rješavanju zloupotreba koje privlače pažnju medija ili pogađaju SAD i druge bogate zemlje. Kompanija je brzo djelovala na rješavanju političkih manipulacija koje su pogađale zemlje poput SAD, Tajvana, Južne Koreje i Poljske, dok se polako ili nikako nije kretala po slučajevima u Afganistanu, Iraku, Mongoliji, Meksiku i većem dijelu Latinske Amerike.

"Na Facebooku se nanosi mnogo štete na koju se ne reagira jer se ne smatra dovoljnim rizikom za PR za Facebook", rekla je Sophie Zhang, bivša naučnica za podatke na Facebooku koja je radila u organizaciji "integriteta" za borbu protiv neautentičnog ponašanja. “Trošak ne snosi Facebook. Nosi ga širi svijet u cjelini. "

Facebook se obvezao da će se boriti protiv državne manipulacije svojom platformom koju podržava država nakon historijskog fijaska američkih izbora 2016. godine, kada su ruski agenti koristili neautentične Facebook račune za obmanjivanje i podjelu američkih glasača.

Ali kompanija u više navrata nije poduzela pravovremenu akciju kada su joj predočeni dokazi o raširenoj manipulaciji i zloupotrebi njenih alata od strane političkih vođa širom svijeta.

Facebook je otpustio Zhang zbog lošeg učinka u septembru 2020. Posljednjeg dana objavila je oproštajni dopis od 7.800 riječi u kojem opisuje kako je "pronašla višestruke eklatantne pokušaje stranih državnih vlada da zloupotrebe našu platformu u velikim razmjerima kako bi zavarali vlastito građanstvo" i podmećući kompaniji zbog neuspjeha da se pozabavi zloupotrebama. "Znam da mi je od sada krv na rukama", napisala je. Vijesti o memorandumu prvi put su izvijestile BuzzFeed News u septembru.

Zhang se sada javlja u nadi da će njena otkrivanja natjerati Facebook da računa sa svojim utjecajem na ostatak svijeta.

"Facebook nema snažan poticaj da se nosi s tim, osim straha da bi nešto moglo procuriti i napraviti veliku frku, što ja i radim", rekla je za Guardian. „Ne može se pronaći cijela poenta neautentičnih aktivnosti. Ne možete nešto popraviti ako ne znate da postoji. "

Liz Bourgeois, glasnogovornica Facebooka, rekla je: „U osnovi se ne slažemo s karakterizacijom gospođe Zhang o našim prioritetima i naporima da se iskorijeni zloupotreba na našoj platformi.

„Imamo specijalizovane timove usmjerene na ovaj posao. Kao rezultat toga, uklonili smo više od 100 mreža koordiniranog neautentičnog ponašanja. Otprilike polovina njih bile su domaće mreže koje su djelovale u zemljama širom svijeta, uključujući one u Latinskoj Americi, Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi te u azijsko-pacifičkoj regiji. Borba protiv koordinisanog neautentičnog ponašanja je naš prioritet. Također se bavimo problemima neželjene pošte i lažnog angažmana. Istražujemo svaki problem prije nego što poduzmemo mjere ili iznesemo javne tvrdnje o njima. "

Facebook nije osporio Zhangove tvrdnje o njenom boravku u kompaniji.

Sa 2,8 milijardi korisnika, Facebook igra dominantnu ulogu u političkom diskursu gotovo svih zemalja svijeta. Ali algoritmima i značajkama platforme može se manipulirati kako bi se iskrivila politička rasprava.

Jedan od načina da se to postigne je stvaranje lažnog „angažmana“ - lajkova, komentara, dijeljenja i reakcija - koristeći neautentične ili ugrožene Facebook račune. Pored oblikovanja percepcije javnosti o popularnosti političkog lidera, lažni angažman može utjecati na Facebookov najvažniji algoritam feeda vijesti. Uspješno zavaravanje algoritma može napraviti razliku između dosega milionske publike - ili vikanja u vjetar.

Zhanga je Facebook angažirao u januaru 2018. godine da radi na timu posvećenom iskorjenjivanju lažnog angažmana. Otkrila je da se velika većina lažnog angažmana pojavila na objavama pojedinaca, preduzeća ili brendova, ali da se koristi i na onim što je Facebook nazvao „građanskim“ - tj. Političkim - ciljevima.

Najočitiji primjer bio je Juan Orlando Hernández, predsjednik Hondurasa, koji je u augustu 2018. primao 90% svih poznatih građanskih lažnih angažmana u maloj centralnoameričkoj zemlji. U augustu 2018. Zhang je otkrio dokaze da je Hernándezovo osoblje izravno bilo uključeno u kampanju za pojačavanje sadržaja na njegovoj stranici stotinama hiljada lažnih lajkova.

Jedan od administratora Hernándezove službene Facebook stranice administrirao je i stotine drugih stranica koje su postavljene da liče na korisničke profile. Osoblje je koristilo lažne stranice za dostavljanje lažnih lajkova na Hernándezove objave.