Politika

Rasprava u Saboru Hrvatske: Muslimani, ako nam već birate predstavnika, dajte nam Konakovića. Malo ga pohrvatite

U Saboru Hrvatske danas se raspravljalo i o navodnom non-paperu kojim se predlaže raspad BiH, a koji je navodno sačinio premijer Slovenije Janez Janša.

Komentirao ga je prvi Nino Raspudić, zastupnik MOSTA.

"Bauk kruži jugoistočnom Evropom. Bauk non-papera. Riječ je neformalnom dokumentu koji služi za ispipavanje terena, nema potpisa ni zaglavlja. Ne zna se ko ga je pisao. Čudnim putevima prišiven je premijeru Slovenije Janši. Odjednom se kaže da je to najbolje rješenje, podjela BiH i drugih zemalja. Razgraničimo se kako je to napisano i mirna Bosna.

A, je li to baš tako?

Ako nije autentičan, ako nije nastao u kabinetu Janše, onda su autentične reakcije. Vidi se kako Bošnjaci, Hrvati i Srbi žive u tri paralelna svijet što potvrđuje navode iz non-papera.

Srbi bi se razdruživali ali mirno. Bošnjačka vrhuša, prije svega Bakir Izetbegović, prijeti ratom", naveo je Raspudić.

On je kazao da hrvatske reakcije nema ili se svodi na šaputanje.

"Špekulira se da su to sve sprska posla ili da je maslo bošnjačkog obavještajnog miljea. Reakcije se nisu stišavele ni nakon što je Janša zvanično obavijestio BiH da nije pravio non-paper", naveo je Raspudić, koji je kritizirao hrvatsku vanjsku politiku zbog njene rakcije.

On se pitao šta je radio šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman u BiH i zašto se prvo sastao sa kardinalom Vinkom Puljićem i reisom Husein ef. Kavazovićem.

"Kao da je riječ o teokraciji. Ne znam odakle je ovo sve stiglo, ali moramo dobro otvoriti oči", rekao je Raspudić.

Nakon njega govorio je Ante Prkačin iz Domovinskog pokreta Miroslava Škore.

"Pohvalio bih Raspudića, prvi govor na temu non paper koji nije amaterski sa hrvatske strane.

Čujem ministra Radmana koji kaže mi se zalažemo za stabilnost, teritorijalnu cjelovitost BiH, države ravnopravna tri naroda. Pa da je ta drzava takva ne bi bilo non-papera. I da je izmišljen ovaj, u BiH je takva situacija da će doći sluzbeni doiment takvog sadržaja. Ja sam bio spreman poginuti za BiH i to Bošnjake. Ali sam i rekao da ovakvom politikom BiH nema šanse za napredak, nema perspektive. Mudri Haris Silajdžić je upozoravao prije 15 godina Bošnjaka. Rekao je ne ostavite prostor za Komšića jer će se Hrvatima zgaditi BiH. E dragi moj Hari, kako si bio prorok. Meni se BiH počela gaditi nakon Komšića", rekao je Prkačin.

On je poredio mirni govor Siljadžića i, kako je rekao, neartukulirani glas "žicara sa Baščaršije" Komšića.

"Pa gospodo muslimani ako ste nam već izabrali predstavnika pa dajte nam onog Konakovića, musliman je ali malo ga pohrvatite, govori i misli, stasit je", naveo je Prkačin.

Pogledajte video od 3:43: