Hljeb bez kvasca može imati sve sastojke kao i standardni hljeb – osim kvasca. Kvasac se koristi kako bi se pri izradi hljeb podigao i narastao u volumenu. Ovakav hljeb je gušći, a često i teži od drugih kruhova. Hljeb bez kvasca smatra se zdravijim od klasično pripremljenog kruha. Neke od njegovih prednosti su: manje nadima, lakše se probavlja, stvara manje plinova, pomaže kontroliranju glukoze u krvi te je bolji odabir za osobe koje boluju od kandide.
Iako različite vrste beskvasnog hleba možete kupiti, možete i sami napraviti ovaj domaći hljeb.
Zbog izostavljanja kvasca i koraka gdje se hljeb ostavlja da se podigne, beskvasni hljeb bi vam trebao oduzeti manje vremena u pripremi od standardnog. Hljeb možemo pripremiti sami - uz malo namirnica i bez provedenih sati u kuhinji, a uz to vam ne treba kvasac.
Za fermentaciju:
- 285 ml hladnog mlijeka
- 225g bijelog brašna
Za ostalo:
- 150 g brašna
- 24 g praška za pecivo
- 25 g maslaca
- 1 kašičica soli
- Malo šećera
Priprema:
Pomiješajte mlijeko i brašno (285 ml hladnog mlijeka, 225 g bijelog brašna) te prekrijte posudu i ostavite 30 minuta.
Zagrijte rernu na 210 stepeni
Namastite duboku posudu za pečenje
Ostale sastojke dodajte u posudu povežite miješanjem
Nakon što je prošlo 30 minuta, dodajte te sastojke u prvu posudu s mlijekom i brašnom.
Dobro i brzo sve izmijesite te tijesto oblikujte u disk
Stavite tijesto u posudu za pečenje te prekrijte masnim papirom
Prekrijte još jednom posudom za pečenje kako bi se zadržala vlažnost
Pecite 30 minuta
Maknite „poklopac“ i papir te ostavite da se peče još 10-ak minuta