Politika

Mandić tvrdi da nije tačno da FBiH nije kupila niti jednu vakcinu, hvali se nabavkom preko sistema za siromašne

Federacija BiH do sada nije nabavili niti jednu dozu vakcine protiv koronavirusa direktnim postupkom.

Sve što je stiglo su skromne donacije, i mizerni dio iz COVAX mehanizma, tačnije - 10.500 doza.

Međutim, ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić pokušava javnost ubijediti u suprotno.

Na današnjoj press-konferenciji novinari su Mandića pitali je li nabavka vakcina postala politička igra te zašto je FBiH jedina koja nije nabavila vakcine direktnom kupovinom.

On tvrdi da to nije tačno.

"Uspjeli smo nabaviti vakcine preko COVAX-a i EU i sve je to plaćeno. Moderno je kritizirati vladu, trebate poslušati predstavnika WHO koji je pohvalio Vladu FBiH", rekao je uspavani Mandić.

Dakle, Mandić se hvali nabavkom vakcina preko COVAX-a, mehanizma koji je suštinski davno propao jer se pokazao - nepouzdanim.

Pored toga, COVAX je mehanizam osmišljen za siromašne zemlje.

Izvorna ideja COVAX mehanizma značila je globalnu koordinacija kupovine vakcina, kako bi se osiguralo da siromašnije zemlje ne budu dio utrke u cijenama. U praksi, mehanizam funkcionira više kao projekat pomoći, pojašnavaju stručnjaci. O tome je pisao i Euronews.

COVAX, formalno je poznat kao COVID-19 Vaccines Global Access Facility ili globalna platforma za upravljanje dostupnosti Covid-19 vakcinama, a vode ga Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), Koalicija za inovacije u području pripravnosti za epidemije (CEPI) i Gavi – Savez za vakcine.

Inicijativa za ubrzavanje pristupa COVID-19 vakcinama prvi je put uspostavljena krajem aprila 2020. godine, a trenutno je u planu distribucija više od 330 miliona doza u 145 zemalja samo u početnom krugu za kojeg se očekuje da traje do juna 2021. godine. Međutim jasno je da od toga nema ništa.

Razlog?

Jer je većina zemalja krenula u direktnu kupovinu kako bi svojim građanima na vrijeme osigurali vakcine. Za razliku od naših vlasti.