Vijesti

Negator genocida u Srebrenici Peter Handke dolazi kod Dodika. Posjećivao je Miloševića u Hagu i pio rakiju s Karadžićem

Kontroverzni austrijski pisac Peter Handke, koji je poznat po svojim stavovima o negiranju genocida i podršci Miloševićevom režimu, dolazi sutra u Bosnu i Hercegovinu. Handkea će ugostiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Banjoj Luci.

Pisca, zbog kojeg su organizovani i protesti u Stockholmu kada je primao Nobelovu nagradu, a Kanton Sarajevo i Kosovo proglasili ga personom non grata, osim Dodika, dočekat će i predsjednica RS Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković, rektor UNIBL Radoslav Gajanin i reditelj Emir Kusturica, prenijela je Srna.

Handke će posjetiti i Andrićgrad gdje će mu biti uručena “Velika nagrada Ivo Andrić”.

Odluka Švedske akademije da Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu dodijeli Handkeu, izazvala je burne reakcije u BiH, regiji, ali i Evropi. Pokrenuta je i online peticija za povlačenjem ove nagrade, a održani su i brojni protesti i bojkoti. Handke je poznat po uskim vezama sa Slobodanom Miloševićem, kojeg je i posjetio u zatvoru Haškog tribunala. Osim toga, od Miloševića se oprostio emocionalnim govorom nad njegovim grobom ispred više hiljada ljudi.

Handke se sreo i s tada međunarodnom potjernicom traženim Radovanom Karadžićem, jednim od kreatora genocida u Srebrenici. Mediji su tada pisali kako je popio rakiju s Karadžićem, a taj susret obrazložio svojom željom "da shvati historiju".

Peter Handke, koji je izreku „Srbi svi i svuda" uzeo ozbiljno, nazvao je Hrvate prezirno „katolički ustaški Srbi" i pitao se „trebaju li bosanski muslimani koji govore srpskohrvatski i potječu od Srba biti narod". I to u tekstu u kojem je izražavao sumnju u izvještaje o Srebrenici, pisao je svojevremeno DW.