Vijesti

Ljekarska komora KS žali se zbog navodnog ‘blaćenja’ KCUS-a i Sebije. Vranić ih pitao: Šta ste uradili da zaštitite anesteziologe?

Afera KCUS nakon koje je 13 anesteziloga napustilo ovu zdravstvenu ustanovu idalje je aktuelna, a jučer se oglasila i Ljekarska komora KS.

Umjesto da objektivno razmotre slučaj, Ljekarska komora, koja je pod potpunom kontrolom Sebije Izetbegović, stala je na stranu menadžmenta.

Naime, nakon što je 13 anesteziologa dalo otkaze, Vlada KS odlučila ih je zaposliti u Općoj bolnici.

To Ljekarskoj komori nije baš pravo. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Svjedoci smo, a i učesnici, tranzicijskih poslijeratnih promjena i previranja u našem društvu. Zdravstvo je jedan od bazičnih segmenata društva i ima značajan utjecaj na “socijalno” zdravlje i etiku, kako pojedinca, tako i cijelog društva. Ujedno, zdravstvo je kao najosjetljiviji segment pogodno za političku manipulaciju. Nažalost, u našoj zajednici, našem Kantonu, to je slučaj već dugi niz godina.

Zapitajmo se, da li je takav način rješavanja problema u skladu sa etikom jednog društva. Da li je medijski put odraz nemoći rješavanja problema na ustaljeni, civilizacijski način. Postalo je “normalno” rješavati probleme unutar zdravstvenog sistema medijski, javno.

Javno anatemisanje i kritikovanje jedne zdravstvene ustanove, u ovom slučaju KCUS-a, od strane kantonalnog ministra zdravstva je jedan od primjera. Neosporno je da su momentalni obim posla, uloga i izazovi koji su stavljeni pred kantonalnog ministra, od neizmjerne važnosti u rješavanju mnogobrojnih problema u organizaciji zdravstva Kantona Sarajevo, naročito u dijelu privatne prakse i dopunskog rada, i nisu nimalo jednostavni.

Međutim, način javnog anatemisanja jedne renomirane zdravstvene ustanove kakva je KCUS, potaknutog odlaskom 13 anesteziologinja, nije pravi put. Šta bi reklo 648 “zadovoljnih” ljekara iz KCUS-a, koji časno i vrijedno rade uz zadovoljstvo svojih pacijenata, pri tome ne posustajući ni u svom naučnom djelovanju koje rezultira unapređenjem kvaliteta tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite. Ustanove, čiji je menadžment zajedno sa svojim zdravstvenim radnicima, stao na prvu liniju borbe sa COVID-19.

Kao i u svim drugim branšama, uvijek ima nezadovoljnih radnika, koji iz ovih ili onih razloga, mijenjaju radno mjesto. U zdravstvu su to uvjeti rada, želja za dodatnom zaradom u vidu dopunskog rada ili otvaranja vlastite privatne prakse, nezadovoljstvo menadžmentom, pritisak od strane političke partije čiji su članovi i drugo.

Što se tiče uvjeta rada ili odnosa drugih kolega i pretpostavljenih, svaki ljekar je prema Kodeksu medicinske etike i deontologije o tome dužan obavijestiti Komoru čiji je član. U slučaju 13 anesteziologinja, Ljekarska komora KS nije zaprimila nikakve pritužbe.

Kako je svaki ljekar u svom radu dužan poštovati načela struke regulisana Kodeksom medicinske etike i deontologije, tako i tijela koja su zadužena za organizaciju zdravstvenog sistema moraju poštovati zakone koje primjenjuju.

Da li je put uređenja zdravstvenog sistema u KS kontinuirano javno medijsko “blaćenje” jedne zdravstvene ustanove, a favoriziranje druge".

Međutim, zanimljivo je da je ministar zdravstva KS Haris Vranić prije pet dana uputio dopis Ljekarskoj komori KS. Pitao ih je šta su oni uradili po pitanju 13 anesteziologa.

Dopis koji je uputio Vranić

"Kao ministar zdravstva i vaš resorni ministar, u okviru svojih nadležnosti, a osnovnog načela autonomije, pravednosti i neškodljivoti, obraćam Vam se sa molbom da mi u pisanoj formi odgovorite koje ste aktivnosti poduzeli ispred Ljekarske komore KS prema menadžmentu KCUS-a u predmetu rješavanja po zahtjevima 13 doktora specijalista anesteziologa, kao podnosioca zahtjeva za raskid radnog odnosau KCUS-u", naveo je Vranić.

On ih je podsjetio da su oni po svom Statutu obavezni štititi "prava, dignitet i dostojanstvo ljekarske struke".

Vranić im je dao rok od pet dana. Odgovor, kako nam je rečeno, još nije dobio.

Inače, Ljekarska komora KS uglavnom služi za progon ljekara koji nisu poslušnici, pa je tako Komora vodila proces protiv dr. Ismeta Gavrankapetanovića za oduzimanje licence, ali i protiv ministra Vranića, zbog kolumne na Raportu.