Vijesti

Sastanak vlada u Istočnom Sarajevu: Brnabić najavila investicije Srbije u RS od 1,6 milijardi KM

Značajni infrastukturni projekti vrijedni više od milijardu eura bili su tema današnje sjednice vlada Srbije i RS, rekao je premijer RS Radovan Višković nakon zajedničke sjednice vlada u Istočnom Sarajevu.

"Sva ministarstva RS i Srbije sarađuju bolje nego ikada do sada. Prethodnih deset sjednica dovelo je do projekata koje ćemo realizovati u narednom periodu, a to su značajni infrastrukturni projekti, vrijedni više od 1,6 milijardi KM. Tu su tri hidroelektrane, realizacija autoputa od Rače prema Bijeljini, a potom aerodrom Trebinje", rekao je Višković.

Višković se zahvalio srbijanskoj premijerki Ani Brnabić i ministrima Vlade Srbije na dolasku u Istočno Sarajevo, navodeći da je danas razgovarano o brojnim projektima koji tek trebaju da se realizuju, a i o onima o koji su realizovani.

Višković je istakao da prošle godine dvije vlade nisu održale zajedničku sjednicu zbog pandemije koronavirusa, ali da to ne znači da nisu bili u stalnom kontaktu i da nisu imali nikakve zajedničke aktivnosti.

"Nismo gubili vrijeme i u tih godinu dana je bilo značajnih aktivnosti koje smo danas verifikovali i pretočili u zaključke", istakao je Višković.

On je dodao da je jedan od tih projekata i izgradnja “Buk Bijele” za koju će danas biti položen kamen temeljac, a na čiju izgradnju se čekalo više od 30 godina. Osim ovoga, kako kaže Višković, veoma brzo će biti realizovani i drugi projekti poput izgradnje auto puta Beograd – Sarajevo, tačnije dionica puta od Sremske Rače do Bijeljine.

Srbija će, kako dodaje on, izdvojiti i više 100 miliona eura za izgradnju aerodrome u Trebinju čime će biti omogućeno da Hercegovina u narednim godinama ima puno brži razvoj.

"Dogovorili smo se da zajedno gradimo i spomenik na mjestu stradanja srpskog naroda u Donjoj Gradini, a realizovat ćemo i brojne druge projekte vezano za obrazovanje, zdravstvo i druge", istakao je Višković.

On je dodao da očekuje da se konačno most Bratoljub u Bratuncu stavi u funkciju, podsjetivši da je Srbija iz vlastitih sredstava izgradila kompletan most još prije dvije godine, ali da institucije BiH još nisu završile svoj dio posla.

Višković je najavio da su danas dogovarani i drugi projekti poput izgradnji IT kampusa, pametnih gradova i slično.

Brnabić je izjavila da je saradnja Srbije i RS ogromna i obimna, o čemu govori i činjenica da je Srbija donacijama u razne oblasti u RS uložila više od 72 miliona eura, te najavila da će Srbija nastaviti sa donacijama koje će iznositi više od milijardu eura.

"Razgovarali smo o zajedničkim većim i strateškim projektima, ali i manjim, ali važnim za građane i RS i Federacije BiH, jer se neki od projekta odnose i na opštine u FBiH", istakla je ona.

Brnabić je navela da će putem zajedničkog preduzeća HES “Gornja Drina”, konkretno kroz HE “Buk Bijela”, te autoputa Rača-Bijeljina i aedrodorom Trebinje, biti uloženo oko 500 miliona eura.

"Danas smo objasnili dinamiku projekata u Nevesenju, Drvaru, Kostajnici i Kozarskoj Dubici. Ako uzmemo i dvije HE “Foča” i “Paunci” u okviru projekta “Gornja Drina” Srbija će uložiti 787 miliona eura u narednih nekoliko godina", istakla je Brnabić.