Vijesti

Sarajevska inspekcija upozorava: Drska i neodgovorna kršenja propisa rigorozno će se sankcionisati

U skladu sa trenutnom pandemijskom i ekonomskom situacijom koja je na veoma težak način pogodila privredu i druge segmente života građana, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo poziva cijelu poslovnu zajednicu na poštivanje svih zakonskih odredaba koje mogu uticati na dalji rad poslovnih subjekata i njihovih uposlenika, ali i svih građana Kantona Sarajevo.

"Iako je epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo u ovom trenutku znatno povoljnija, neophodno je da i dalje svi budemo svjesni situacije u kojoj se još nalazimo, s obzirom da pijetnja od zaraze još nije prošla. S obzirom na to da reduciranje mjera za smanjenje rizika od infekcije Covid-19 pogoduje mogućnostima za ponovni rast privrede, posebno ističemo činjenicu da svaka izrečena upravna mjera ili prekršajni nalog može značajno uticati na dalje poslovanje mnogih poslovnih subjekata", saopćeno je iz KUIP-a KS.

U saopćenju se ističe da je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS, prije svega, servis građanima i poslovnoj zajednici, te iz tog razloga još jednom apeluje da poslovni subjekti svojim neodgovornim postupcima ne prisiljavaju inspekcijske organe na poduzimanje represivnih mjera.

U cilju poboljšanja protoka informacija i osiguranja veće transparentnosti procesa i boljeg razumjevanja zakona koje nadziru kantonalni inspekcijski organi, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS će u najskorije vrijeme pokrenuti aktivnosti koje će izravno biti od pomoći poslovnoj zajednici. U tom slmislu, kao jedna od predviđenih aktivnosti, na web stranici www.kuip.ks.gov.ba će biti objavljene liste pitanja i propisa koji su predmet svakodnevnih nadzora kantonalnih inspektora u poslovnim subjektima, sa posebnom pažnjom usmjerenom na propise vezane za epidemiološku situaciju.

Na ovaj način će cijela poslovna zajednica moći na najefikasniji način dobiti sve neophodne informacije o svojim obavezama, te će svi biti u jednakoj mogućnosti poslovati u okviru propisanih zakona i adekvatno se pripremiti za eventualne inspekcijske nadzore. Izradom neophodnih metodologija i poboljšanjem načina rada inspekcijskih organa ima za cilj efikasno djelovanje na terenu i kvalitetno uređivanje svih oblasti inspekcijskog nadzora što će, nadamo se, na najbolji način biti od koristiti i poslovnoj zajednici u KS, navode iz KUIP-a.

Ističu da navedene aktivnosti imaju svrhu uređivanje oblasti poslovanja subjekata inspekcijskog nadzora, kojima represivne mjere nisu jedini način i svrha.

Cilj treba biti zajednički, odnosno iz pandemije izaći sa što manje gubitaka, s nadom da će postpandemijsko vrijeme donijeti oporavak i stvaranje novih vrijednosti u društvu.
Posebno uznemirujuće za javnost djeluju snimci iz ugostiteljskih objekata u kojima je evidentno da se ugostitelji ne pridržavaju epidemioloških mjera, za koje je već plaćena visoka cijena, životima naših građana, poručili su iz KUIP-a KS.

Iz navedenog razloga upozoravaju iz KUIP-a da će se drska i neodgovorna kršenja propisa rigorozno sankcionisati, te u slučaju više utvrđenih prekršaja u skladu sa zakonskim rješenjima izricati upravna mjeru zabrane i pečaćenja poslovnih objekata, kao i da će se u slučaju ponovljenih prekršaja kod istih subjekata upućivati zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu, uz imperativ određivanja maksimalnih novčanih kazni, navodi se u saopćenju.