Sport

Naučnici već 24 godine ne mogu da objasne ovaj gol! Roberto Carlos priznao: Nemam pojma kako se ono desilo

Legendarni reprezentativac Brazila Roberto Carlos proslavio je ove godine 48. rođendan, a njegov pogodak prije 24 godine je zauvijek obilježio njegovu karijeru.

Tim povodom, jedan od najboljih, ako ne i najbolji, lijevi bek u istoriji fudbala za špansku "Marcu" je odgovarao na mnoga zanimljiva pitanja, a nezaobilazna je bilo i priča o onom golu koji se kolokvijalno naziva "pogodak koji prkosi zakonima fizike". Danas slavi upravo taj 24. rođendan.

"Roy Hodgson me je uništio u Interu. Forsirao me je da igram u veznom redu. Zahvaljujući njemu, nisam mogao da igram za nacionalni tim, a 'iza ugla' je bio Copa America 1997. godine. Nije da smo se loše slagali, samo on nije znao puno toga o fudbalu. Pričao sam sa Massimom Morattijem i pitao ga da me pusti da odem. Preselio sam se u Madrid kod Capella, koji je definitivno najvažniji trener u mojoj karijeri", poručio je Carlos.

Lijevi bek je u Interu proveo sezonu 1995/1996, a uprkos strahu da bi mogao da izostane iz reprezentacije, za nju je zaigrao vrlo brzo. U junu 1997. godine, postigao je najbolji gol u karijeri i jedan od najfascinantijih pogodaka u istoriji fudbala.

Na prijateljskoj utakmici protiv Francuske, tada fudbaler Real Madrida izveo je slobodan udarac, koji i dan danas odlično pamte i starije i mlađe generacije.

"Nemam pojma kako sam postigao taj gol. Dosta sam vježbao slobodne udarce, ostajao sam duže na treninzima i to mi se isplatilo. Samo sam 'puk'o' po lopti i ona je ušla u gol", prisjetio se Carlos.