Politika

Vučićeva šamarčina Dodiku

Srbija će razgovarati s Kristijanom Šmitom, ako definitivno bude imenovan za visokog predstavnika, ali će od njega tražiti da joj podnosi izvještaj o stanju u BiH i neće prihvatati nametanje rješenja kroz upotrebu tzv. bonskih ovlaštenja.

To su tri ključne poruke koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izgovorio nakon sastanka s delegacijom vlasti i opozicije iz Srpske, koje je pozvao povodom imenovanja Šmita.

I dok se Srpska potajno nadala da će od Beograda čuti izričito „ne“ imenovanju visokog predstavnika bez rezolucije Savjeta bezbednosti UN, predsjednik Srbije je „prijatelje iz Republike Srpske“ zamolio da razumiju šta je realna politika, kao i težinu i poziciju u kojoj se nalaze RS i srpski narod.

Odmah po završetku sastanka, svako od učesnika je počeo da izvlači svoje zaključke, ali se postavlja pitanje da li je Srpska od Vučića zaista dobila stav kakav je očekivala ili je čula ono što je realnost. Jer, Srbija ni do sada nije prihvatala nametanje rješenja u BiH, a podnošenje izvještaja od strane visokog predstavnika mogla je da traži i ranije, jer to pravo proističe iz Aneksa 10 Dejtona, čiji je Srbija jedan od potpisnika.

Treće, Vučić je najavio da će razgovarati s visokim poredstavnikom, što je dijametralno suprotan stav s kojim je u Beograd došla vlast iz Srpske, a to je da RS neće priznavati Šmita ako ne prođe svu proceduru iz Dejtona. Ona znači saglasnost svih strana i potvrdu u SB UN, uzdajući se u ruski veto.

S obzirom na to da diplomatija velikih sila vrši pritisak samo na Vučića, koji ima više razumijevanja, nego što vrši pritisak na Dodika, koji im je nebitan, delegacija RS unaprijed je znala da će Srbija pod međunarodnim pritiskom izbjeći bilo kakav diplomatski sukob povodom jednog tehničkog pitanja kao što je smjena visokog predstavnika. Tako za Srpskainfo ishod beogradskog sastanka komentariše istoričar i diplomata, Slobodan Šoja.

– Tako će biti i dalje po bilo kom pitanju vezanim za RS. Njega će velike sile uvijek i elegantno rješavati uglavnom u Beogradu. Ko je pažljivo slušao Dodikovu početnu izjavu mogao je lako osjetiti nedostatak poznate Dodikove agresivnosti i opuštenosti i vidjeti jednog političara koji pokušava pokazati pomirljivost. To je Vučić od njega tražio i tako je i bilo. Dodik nije imao izbora, dok Vučić vrlo vješto koristi svaku priliku da pokaže da je najjači političar u regiji – kaže Šoja.