Svijet

Turci najavili: Postat ćemo svemirska sila i poslati raketu na Mjesec unutar tri godine

Turska namjerava do kraja ovog desetljeća poslati rover na Mjesec koristeći pritom raketni motor domaće izrade, koji bi trebala testirati 2023. na testnom letu na Mjesec.

Predsjednik Turske svemirske agencije (TUA) Serdar Huseyin Yildirim govorio je u utorak na Globalnoj konferenciji o istraživanju svemira (GLEX) 2021. u Sankt-Peterburgu o planovima svog svemirskog programa.

Rover bi, prema navodima Yildirima, trebao biti lansiran 2028. ili 2029. godine, sletjeti na Mjesec i provoditi istraživanja na njegovoj površini, piše Space.com.

Raketa domaće izrade

Raketa koja će dovesti rover na Mjesec trebala bi biti domaće izrade, odnosno imat će motor koji se trenutno razvija u Turskoj. Kako bi vlasti osigurale ispravnost motora, poslat će na Mjesec krajem 2023. godine, ako sve bude išlo po planu, prototip rakete.

"Namjeravamo doći do Mjeseca svojim motorom. Ali ćemo u prvoj fazi uz međunarodnu saradnju dovesti letjelicu u nisku orbitu Zemlje", rekao je Yildirim.

Prema turskoj novinskoj agenciji Anadolu, u misiji 2023. godine provest će se tvrdo slijetanje, što će turskim inženjerima omogućiti prikupljanje podataka za uspješno provođenje mekog slijetanja krajem 2020-ih.

Tvrdo slijetanje (engl. hard landing) odnosi se na spuštanje na tlo, pri kojem dolazi do značajnih oštećenja letjelice i pri kojem često dolazi do gubitka kontakta. Ovakva vrsta slijetanja može biti namjerna, odnosno planirana, ali se može raditi i o neuspjelom pokušaju mekog slijetanja.

Turska svemirska agencija

Turska također u narednim godinama planira poslati 30 astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) kako bi tamo provodili znanstvene eksperimente.

U turskom Nacionalnom svemirskom programu, objavljenom u februaru ove godine, predviđeno je uspostavljanje lokalne turske svemirske luke i razvoj domaćeg regionalnog satelitskog sustava za pozicioniranje. Još uvijek nije poznato koliki će dio budžeta ići za svemirski program.

U slučaju da uspješno pošalje letjelicu na Mjesec, Turska će se pridružiti ekskluzivnom klubu od samo nekolicine zemalja koje su uspjele poslati raketu do Mjeseca.

Turska je osnovala svoju svemirsku agenciju 2018. godine.