Gordon Ramsay zna kako skuhati savršenu rižu koja uspijeva svaki put. Želite li dobiti najbolje moguće rezultate, odaberite basmati rižu, priznaje britanski chef.
Ona se smatra najkvalitetnijom vrstom riže, a raste isključivo u podnožju Himalaje. Karakterizira je dugo zrno koje se kuha otprilike desetak minuta.
Gordon Ramsay tvrdi da je 1:1,5 idealni omjer riže i vode, a pronašao je i optimalno vrijeme za termičku obradu.
Sastojci za savršeno kuhanu rižu:
400 grama basmati riže
600 ml hladne vode
3 sjemenke kardamoma
2 zvijezde anisa
sol i biber po želji
Priprema:
- Isperite rižu pod mlazom hladne vode.
- Stavite rižu u lonac. Posolite i pobiberite pa sve dobro promiješajte.
- U lonac ubacite zvjezdasti anis i kardamom, koje ste prethodno probušili kako bi otpustio svoje prirodne arome tokom kuhanja.
- Zalijte rižu hladnom vodom, poklopite i stavite kuhati na visokoj temperaturi.
- Pustite da voda brzo zavrije. Kada voda zavrije, smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno lagano kuha osam do deset minuta.
- Tokom kuhanja nemojte podizati poklopac. Poklopljeni lonac ključan je za savršenu termičku obradu riže.
- Viljuškom promiješajte rižu i poslužite je uz umak po želji.
U YouTube videu Gordona Ramsayja pogledajte kako se kuha savršena riža.