Sport

Otac mu je iz BiH, a srce kuca za drugu zemlju: Ja sam Srbin, bre. Uvijek se prekrstim kad slušam himnu

Zlatan Ibrahimović jedan je od mnogih čiji su roditelji iz naše zemlje, a odlučili su se igrati za druge selekcije.

Jedan od takvih je i Marko Arnautović, čiji je otac porijeklom iz Bosne i Hercegovine, nastupa za selekciju Austrije, a srce mu je u Srbiji.

„Srbin sam, ali ne mrzim niti Bosnu ni Hrvatsku niti bilo koju drugu slavensku zemlju. Razumijem da ljudi na Balkanu i dalje misle da smo u ratu, ali za mene rat više ne postoji. Svima želim sve najbolje“, rekao je Arnautović.

Nedavno je kontroverzni napadač dospio u centar pažnje kada je psovao "šiptarsku majku" Ezgjanu Alioskom, zbog čega je morao odraditi jedan meč suspenzije.

"Želim se posebno izviniti prijateljima iz Sjeverne Makedonije i Albanije. Želim jasno reći da nisam rasist", poručio je Arnautović, ali je bilo kasno.

Pa otkud Marko u Austriji? Oduvijek je želio igrati za Srbiju, čak je i bio blizu dresa Orlova, ali se u odlučujućim trenucima iskomplikovalo.

"Uvijek sam želio da igram za Srbiju. Moj otac je razgovarao sa nekim ljudima kad sam imao 17 godina, ali iskrsli su neki problemi. Tada je selektor bio Radomir Antić. Otac je pogurao tu priču, ali na kraju nismo uspjeli i obukao sam dres Austrije. Prosto, svako želi da igra na najvišem nivou, da napravi što bolju karijeru", rekao je jednom prilikom.

Himna "Bože pravde" u njemu budi posebne emocije.

"Uvijek se prekrstim kad slušam himnu, što je i normalno jer sam pravoslavac. Majka mi je iz Austrije i zato poštujem austrijsku himnu, ali mi je otac Srbin, pa je normalno da volim 'Bože pravde'."

Momak kojem su predviđali karijeru Zlatana Ibrahimovića zbog bubica u glavi nikada nije dosegao očekivane visine. Iz Twentea je otišao u Inter kod Josea Mourinha, koji ga je brže-bolje otpisao kada je vidio s kime ima posla.

Kasnije je igrao solidno u Werderu, Stokeu i West Hamu, a 2019. otišao je u kineski Shanghai Port.