Vijesti

Advokat: Memić spreman odstupiti sa pozicije ambasadora BiH u Maleziji. Ovo je politički slučaj

Na ročištu za oddređivanje pritvora bivšem nalečlniku Općine Ilidža, aktuelnom ambasadoru BiH u Maleziji, jedan od advokata Senaida Memića, Amir Hadžić, kazao je da je Memić spreman odstupiti sa pozicije ambasadora BiH u Maleziji.

On je dodao da Memić nema namjeru više obnašati tu funkciju.

Podsjećamo, kabinet Denisa Bećirovića jutros je pokrenuo razrješenje Senaida Memića koji je jučer uhapšen.

“Član Predsjedništva Denis Bećirović je pokrenuo aktivnosti na razrješenju ambasadora BiH u Maleziji Senaida Memića. Konačna odluka je na Predsjedništvu BiH”, rekla je Hoda Dedić, savjetnica Bećirovića za vanjske poslove za Raport.

"Srčani je bolesnik i ima problema s vidom. Preporučen mu je i operativni tretman", dodao je Hodžić i predložio da Memića, između ostalog i zbog toga, ne ostavlja u pritvoru.

"Objasnit ću na početku o kakvoj osobi se radi. Memić je doktor nauka i profesor. Obavljao je niz odgovornih funkcija i karijera mu je bila bez mrlje. Bio je vrlo popularan na području Općine Ilidža. Ovo se radi isključivo zbog političkih razloga jer su novi došli na vlast i oni hoće da pokažu koliko su bitni. Neka Sud ne podliježe političkim i medijskim pritiscima", kaže Hodžić i osvrće se na svoju tvrdnju da je Memić izuzetno popularan među građanima na Ilidži:

"Htio je od Ilidže napraviti uspješnu Općinu. Dobio je daleko veći broj glasova u posljednjem mandatu, čak 60 posto u odnosu na prvi put kad je postao načelnik kad je imao 30 posto glasova. To dokazuje šta građani misle. Proširio je hotelske kapacitete Općine Ilidža kako bi privukao turiste. Povećao je za nekoliko puta budžet Općine od početka do kraja mandata. Na kraju je otišao svojom voljom jer nije htio da se kandiduje za izbore, a ne zbog toga što je izgubio izbore" govori Hadžić.

Vezano za tvrdnju Tužilaštva da će Memić pobjeći ako mu ne bude određen pritvor, Hadžić kaže:

"Memić je radio sve po zakonu. Niti jedan investitor nije ostao dužan Općini Ilidža. Potpuno je neosnovan pritvorski razlog opasnost od bijega. Memić je sam došao u BiH nakon što je dobio poziv Tužilaštva. Došao je, tako da kažem, maksuz jer je prije mjesec bio na godišnjem. Sve što ima je vezano isključivo za BiH. Samim dolaskom ovdje na poziv Tužilaštva dokazao je da nije spreman na bijeg. Tražimo mjere zabrane u smislu da mu se ako je potrebno oduzme i obični i diplomatski pasoš. Možete donijeti i mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta, pa i napuštanja BiH s ličnom kartom", dodao je Hadžić.

"On nije siledžija. Nijedan radnik nije dobio otkaz", kazao je drugi advokat Zlatko Petrović.