politika se umiješala

Advokat tvrdi: Tijelo Danke Ilić (2) neće biti pronađeno

Advokat Borivoje Borović izjavio je danas da tijelo djevojčice Danke Ilić (2) iz Bora, koja je nestala 26. marta, nikada neće biti pronađeno.

Borović je rekao da je pod pritiskom političke vlasti policija obavila istragu „traljavo i neprofesionalno“.

„Ovaj slučaj je policija upropastila jer je javno vodila istragu objavljujući čak i izjave koje su okrivljeni dali na saslušanju.

Umro jedan od osumnjičenih

Pogrešno je i što je javnosti i okrivljenima saopćeno da je za to krivično djelo zaprijećena doživotna kazna zatvora. Zatim je u policijskoj stanici preminuo jedan od osumnjičenih, vjerovatno pod torturom.

Sada svaki okrivljeni, koji je preživio, može da kaže da mu je pod policijskom torturom iznuđena izjava“, rekao je advokat.

Prema njegovim riječima, ako se dokaže da je Dalibor Dragijević preminuo usljed policijske torture, izjave ostalih okrivljenih koji su priznali zločin ne mogu biti dokaz.

„Ako ne bude ni DNK tragova iz vozila, to će značiti da su od strane političara kontanimirani svi dokazi, koji su brzopleto hteli da saopće da je riješen taj slučaj.

Policija se prilično izblamirala što ni poslije skoro dva mjeseca nije pronašla tijelo.

Očigledno je da nisu na vrijeme preduzeli kriminalističke i forenzičke radnje, već su se oslanjali na poligraf što je nebitno za tužilačku istragu“, rekao je Borović.

Naglasio je da tijelo devojčice neće biti pronađeno.

„Tijelo Danke Ilić neće biti pronađeno i istraga će morati da se obustavi. Ova tragedija će biti pretvorena u farsu“, ocijenio je on.

Dodao je da je slučaj Danke Ilić samo jedan u nizu koji policija nije rešila zbog pritiska i mešanja političke vlasti.

Vučić se prvi oglasio

Devojčica Danka Ilić nestala je 26. marta iz porodičnog dvorišta u naselju Banjsko Polje kraj Bora.

Da je djevojčica ubijena, javnosti je saopćio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 4. aprila.

Zbog sumnje da su malu Danku prvo udarili službenim automobilom, a potom je stavili u vozilo i ubili, uhapšeni su Srđan Janković (50) iz sela Luke i Dejan Dragijević (50) iz Zlota, zaposleni u JKP Vodovod iz Bora.

Njima se na teret stavlja i da su tijelo devojčice bacili na deponiju.

Dalibor Dragijević i njegov otac Rade uhapšeni su 6. aprila, zbog sumnje da su pomagali Dejanu Dragijeviću da premjesti tijelo devojčice na, za sada, nepoznatu lokaciju.

Dalibor Dragijević je preminuo 7. aprila u policijskoj stanici u Boru, saopćio je MUP Srbije. U saopćenju je pisalo da je „ljekar mrtvozornik konstatovao prirodnu smrt“.

Tijelo Dragijevića poslato je na Institut za sudsku medicinu u Beogradu, gde je u obdukcionom nalazu navedeno da su na telu pronađeni tragovi povreda i da je smrt nastupila nasilnim putem.

Istragu o nasilnoj smrti Dragijevića sprovodi Sektor unutrašnje kontrole MUP-a.