TRANSPARENT ŠOKIRAO SRBIJU

AEK donio radikalnu odluku zbog transparenta navijača ‘Kosovo je Albanija’

AEK je izdao saopštenje u kojem osuđuje ponašanje svojih navijača koji su na utakmici protiv Ajaxa istaknuli transparent “Kosovo je Albanija”.

Klub je najavio da će izgrednicima biti izrečene doživotne zabrane dolaska na stadion. Ovaj čin je izazvao kontroverze u Srbiji, gdje su ga javnost i mediji nazvali skandaloznim.

“AEK izražava gađenje i nedvosmisleno osuđuje pojavu transparenta, čak i na nekoliko sekundi. U pitanju je ekstremno nacionalistički sadržaj kome nije mejsto na našem stadionu. Taj transparent nema apsolutno nikakvu vezu sa našim historijskim porijeklom, niti je povezan na bilo koji način sa našim klubom, niti to podržavamo”, navodi se u saopćenju AEK-a i dodaje:

“AEK ne treba ništa da dokazuje, jer je to učinio na djelu na način na koji se ne može osporiti i inicijativama koje nijedna druga grupa nije preuzela, protiv rata. Povodom ovog konkretnog incidenta, mi u AEK nećemo stajati mirno. Već smo pokrenuli akcije protiv izgrednika. Ne želimo da jedna slika bude ogledalo svih naših navijača, koji također ne odobravaju ono što se pojavilo na tribinama.

Zato će izgrednici zauvijek biti protjerani sa stadiona”, navodi se u objavi.