Vijesti

Agencija za sigurnost hrane: Svima osigurati dostupnost sigurne i zdrave prehrane

Svjetski dan sigurnosti hrane obilježava se 7. juna širom svijeta uz slogan "Sigurnija hrana, bolje zdravlje", a tim povodom iz Agencije za sigurnost hrane BiH podsjetili su da je sigurna hrana jedan je od najvažnijih jamaca dobrog zdravlja.

Iz Agencije ističu kako se, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), na godišnjem nivou svaki deseti stanovnik Zemlje suočava s oboljenjima čiji je uzrok ili put prijenosa hrana.

"Nesigurna hrana utječe i na druge zdravstvene probleme, kao što su poremećaj rasta i razvoja, nedostatak mikronutrijenata, nezarazne, zarazne i mentalne bolesti. Poticanje mjera prevencije, otkrivanja i upravljanja rizicima porijeklom iz hrane te poboljšanje zdravlja ljudi ključni su ciljevi Svjetskog dana sigurnosti hrane", naglašeno je iz Agencije.

Dodali su kako je u povodu Svjetskog dana sigurnosti hrane, a s ciljem unapređenja zdravlja, WHO pozvala na transformaciju prehrambenih sistema.

"WHO je uputila apel donositeljima odluka, praktičarima i investitorima da preusmjere svoje aktivnosti kako bi se povećala održiva proizvodnja i konzumacija sigurne hrane. Usvajanje odgovarajućih politika razvoja poljoprivrede, hrane, trgovine i industrije koje će promovirati sigurnost hrane preduvjet je za osiguravanje dostupnosti sigurne i zdrave prehrane svima", napominje se u saopćenju.

Iz Agencije kažu kako saradnja u koju će biti uključena društva, vlade i poslovna zajednica na globalnoj, nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou predstavlja ključni preduvjet za dostupnost sigurne hrane na održiv način, iako je sigurnost hrane primarna odgovornost subjekata u poslovanju s hranom.

Kako bi unaprijedila sigurnost hrane u Bosni i Hercegovini, pored redovnih zakonom propisanih aktivnosti, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine uz podršku Evropske komisije provodi IPA Twinning projekt "Podrška EU izgradnji kapaciteta i postupnom usklađivanju s pravnom stečevinom EU u sektoru sigurnosti hrane" čija finansijska vrijednost iznosi 1,5 miliona eura.

U sklopu projekta bit će unaprijeđeni veoma značajni segmenti sektora sigurnosti hrane, kao što su usklađivanje propisa o hrani s pravnom stečevinom EU, kapaciteti nadležnih tijela i subjekata u poslovanju s hranom za provedbu propisa i standarda EU u području higijene hrane i službenih kontrola hrane, sistem registracije oznaka porijekla, geografskog porijekla i zajamčeno tredicionalnog specijaliteta i procjena rizika, stoji u saopćenju.