a pacijenti trpe...

Agonija se nastavlja: Vlada TK sada formira komisiju za nabavku linearnog akceleratora!?

Vlada Tuzlanskog kantona je danas utvrdila prijedlog članova Komisije za javnu nabavku medicinske opreme na Javnoj zdravstvenoj ustanovi Univerzitetski klinički centar (JZU UKC) Tuzla ispred Vlade Tuzlanskog kantona.

"Radi se o Komisiji koju će imenovati Javna zdravstvena ustanova Univerzitetski klinički centar Tuzla, za nabavku linernog akceleratora sa CT simulatorom, XSIO softverskom jedinicom, fantomom za provjeru fizičkih mjerenja", navodi se u saopćenju Vlade.

To je najnoviji zaplet u, slobodno možemo reći, aferi u vezi nabavke ključnog aparata za liječenje onkoloških pacijenata koja traje više od godinu, odnosno od marta 2023., kada UKC Tuzla raspisao višemilionski tender.

Spomenuti je tender više puta "obaran", jer je Ured za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine našao da su opravdani žalbeni zahtjevi koje je sarajevska firma Siemens Medicina ulagala nakon što je UKC uporno svaki put posao dodjeljivao drugoj kompaniji (Inel-med iz Mostara).

Pored toga, URZ je u posljednjoj odluci od 12. marta, a što smo već najavili, u potpunosti poništio postupak javne nabavke.

Ovakav razvoj situacije u kojem se neko usuđuje poigravati s ljudskim životima, kao i sumnja da se pogodovalo određenom ponuđaču, bio je razlog da se u slučaj uključi i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

A nakon najnovije odluku Vlade TK, koja je inače nedavno preotela nadležnost Vladi Federacije BiH nad UKC-om, zbog čega se vodi spor pred Ustavnim sudom BiH, postavlja se pitanje da li je kantonalna vlada zaključila da kadrovi UKC-a, koje je imenovala, nisu u stanju raspisati konkurs zakonit način ili su u pitanju neki novi momenti, ostaje da vidimo....