organizirani otkup

Akcija “Kurbani 2024” uspješno se realizira na području Muftijstva travničkog

Akcija "Kurbani 2024", kroz koju nadležne institucije Islamske zajednice provode organizirani otkup i osiguravaju kurbane za humanitarne potrebe i potrebe obrazovnih institucija u Bosni i Hercegovini, uspješno se realizira i na području Muftijstva travničkog.

Drugog dana Kurban-bajrama realizuje se akcija "Kurbani 2024" u Travniku, gdje se nalazi nekoliko klaonica. U sistemu u klaonicama je na desetine ljudi, koji brinu o svakom segmentu, od dovoženja životinja, depoa, klanja, do smještaja u rashladne komore. Mjesto podjele "trećina" uplatiocima kurbana je Elči Ibrahim-pašina medresa.

"Drugi dan Bajrama realizacija akcije je u poodmakloj fazi. Danas se uveliko pripremaju 'trećine', koje se dijele našim uplatiocima. Posjetili smo nekoliko naših klaonica, u kojima se intenzivno radi. Ovo je konkretna akcija, s konkretnim rezultatima. Sve što Islamska zajednica radi, akcija 'Kurbani' i svi drugi projekti, moraju imati sistem. Ova akcija ima kontinuitet, na ovoj akciji u Islamskoj zajednici rade ljudi koji imaju iskustva i po 30 godina u ovom poslu. Mi odgovorno tvrdimo da ono što nudimo, zadovoljava sve šerijatske standarde i sve veterinatsko-sanitarne norme, u što ste se i sami danas uvjerili", izjavio je voditelj Odjela za kurbane Rijaseta Islamske zajednice Bilal Memišević.

Muftija travnički Ahmed ef. Adilović ocijenio je da je akcija "Kurbani" izuzetno organizovana, te da je vrlo važna kako za Elči Ibrahim-pašinu medresu, tako i da džematlije koje ne mogu žrtvovati kurban u vlastitoj režiji, nego emanet žrtvovanja kurbana daju Islamskoj zajednici.

"Taj broj džematlija se iz godine u godinu povećava, tako da se obezbijede dovoljne količne mesa za potrebe učenika medrese. Sve je to dobro organizovano i kvalitetno urađeno. Postoje i komore za duboko zamrzavanje, u kojima meso ne gubi na kvaliteti. Ukoliko bude viška, onda se dio kurbanskog mesa dijeli javnim kuhinjama, bolnicama, vrtićima, i drugim udruženjima koja imaju potrebu za takvom vrstom pomoći", objasnio je Adilović.

Islamska zajednica u BiH kao odgovorna institucija izvršenju vjerskog propisa pristupa sistemski. U cjelokupni sistem uvezala je pojedince i institucije kojima ova akcija donosi značajne koristi i dobrobiti, navodi agencija MINA.