Savjeti

Ako hljeb čuvate u kesi ili kutiji pravite veliku grešku

Prema izvještaju studije sa Univerziteta „Linkoln“ u Nebraski, štetni mikroorganizmi koji kvare hranu najbolje rastu na sobnoj temperaturi. Ako hljeb držite nedjelju dana na otvorenom, on će postati gnjecav i ubuđaće se.

U slučaju da hljeb ostavite izložen svjetlosti i vazduhu, može da se ubrza propadanje namirnice. Spore iz vazduha će se naći na njemu, a kako one imaju dugačko korijenje to znači da će im biti potrebno nekoliko dana da počnu da rastu. Za to vrijeme ih vi nećete ni primjetiti, pa ćete ih unositi u sebe.

Zato je, preporuka naučnika, da hljeb čuvate u zamrzivaču ili frižideru.

Studija iz „Evropskog časopisa za kliničku ishranu“ je pokazala da držanje hljeba u zamrzivaču smanjuje šanse za razvoj plijesni, što smanjuje propadanje hrane.

Ukoliko hljeb držite u frižideru ili zamrzivaču šanse da se buđ pojavi na hljebu su minimalne, a vekna može da traje i tri mjeseca i još uvijek će biti spremna da se jede za nekoliko minuta.

Kada je otopite, djelovaće svježe kao da je upravo kupljena. kako biste obezbijedili da vam hljeb bude ukusan i poslije odmrzavanja, uvijte ga u foliju prije zamrzavanja. Kad želite da odmrznete hljeb zagrijte ga ili u mikrotalasnoj na 15 do 25 sekundi ili na rešetki od rerne na 160 stepeni na nekih pet minuta, piše Krstarica.

Ako hljeb jedete i koristite samo ga držite u frižideru u kesi za zamrzivač.