Region

Alarmantno: Bolnice u Sloveniji sve punije. Pale se “crvene lampe”

Slovenske bolnice svakim su danom punije covid pacijentima, a ako se epidemijski trend ne okrene vlada će u jednom trenutku trebati posegnuti za najoštrijim mjerama ograničenja javnog života, upozorio je u petak državni tajnik u ministarstvu zdravstva Franc Vindišar.

“Kapaciteti našeg zdravstva nisu neograničeni. Kad na intenzivnim odjelima bolnica bude između 160 i 180  zauzetih postelja na intenzivnim odjelima trebat će uvesti najrigoroznije mjere”, kazao je Vindišar na konferenciji za novinare, zamoljen da komentira neslužbene medijske izvore da je vlada već raspravljala o mogućnosti skorog uvođenja “potpunog zatvaranja”.

Prema projekciji znanstvenog Instituta Jožef Štefan, ustanove koje za vladu radi modele razvoja epidemije, na intenzivnim bi odjelima bolnica u Sloveniji broj oboljelih od covida19 spomenutu brojku mogao premašiti već krajem idućeg tjedna, objavila je u petak Slovenska televizija.

Odluka o mogućem lockdownu još nije donesena, ali je stanje vrlo ozbiljno i gore sve “crvene lampe”, kazao je Vindišar. Apelirao je na stanovništvo da se drži svih propisanih epidemioloških mjera, da se oni koji to još nisu učinili cijepe protiv covida-19 i nose maske u zatvorenim prostorima, a posebno da izbjegavaju okupljanja idućih blagdanskih dana.

Slovenska vlada još ne razmišlja o produženju školskih praznika, a nastava će se ubuduće odvijati po kombiniranom modelu B, naveo je Vindišar.

Vlada je u petak objavila da je u 24 sata potvrđeno 2510 novih zaraza, a sedam je pacijenata umrlo. U bolnicama se trenutno liječi 558 covid pacijenata, 11 više nego dan ranije, a od tog broja je njih 134  na intenzivnim odjelima.

Trenutno je u 15 bolnica koje primaju covid pacijente za njih na raspolaganju 479 postelja na “standardnim” i 150 na intenzivnim odjelima.

Vlada je bolnicama dala instrukcije da zbog širenja epidemije taj kapacitet povećaju na 590 standardnih i 159 intenzivnih bolesničkih kreveta, no problem je s osiguranjem potrebnih intenzivnih ekipa, prenosi Hina.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare