slali urgencije

Alarmantno obraćanje predsjednice Ustavnog suda FBiH: Neprihvatljiv ignorantski odnos prema izvršavanju ustavne obaveze

Predsjednica Ustavnog suda Federacije BiH Aleksandra Martinović oglasila se saopćenjem za javnost u kojem je istakla da je Ustavni sud FBiH još 27. juna 2022. godine pokrenuo postupak popune suda, zbog odlaska u penziju jednog sudije koji je trebao otići u zasluženu penziju 14. januara 2023. godine, ali da do danas nije izvršeno imenovanje. 

"Od tada pa do danas nije izvršeno imenovanje, iako je sud u više navrata urgirao okončanje procedure koja se sada već duže vrijeme nalazi u rukama Doma naroda Parlamenta FBiH", naglasila je Martinović. 

Dodala je da su svi akti u tom pravcu, pa i posljednji poziv čelnicima tog Doma dostupni i objavljeni na web stranici ovog suda.

"Do danas u tom pravcu nismo dobili nikakav odgovor. Ocjenjujemo da je neprihvatljiv ovakav ignorantski odnos prema izvršavanju ustavne obaveze, te i ovim putem pozivamo da se postupak okonča, omogući odlazak u zasuženu penziju sudiji čije mjesto treba biti popunjeno na ustavan način", poručila je Martinović, navodi se u saopćenju.