Vijesti

Alarmantno u Sarajevu: U zraku polen drvenastih biljaka, bit će ga još više s toplim vremenom

Federalni hidrometeorološki zatvor objavio je kakvo nas vrijeme očekuje suutra, sunčano uz malu do umjerenu oblačnost

Kako je druga polovina marta bila toplija, došlo je do oslobađanja polena drvenastih biljaka u zraku, a samim time i pojave alergijskih reakcija kod osjetljivih osoba na području Kantona Sarajevo.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, u saradnji s Prirodno-matematičkim fakultetom u Sarajevu, na početku svake polenske sezone počinje kontinuirano mjerenje koncentracija štetnih alergena putem specijaliziranih mjernih uređaja, na mjernim mjestima Pofalići i Stari Grad. Rezultati mjerenja se objavljuju na http://www.pmf.unsa.ba/cep-sr/.

"U zraku dominira polen topole, lijeske, tise, čempresa, vrbe, brijesta i borova, a uskoro se očekuje i pojavljivanje polena breze. U narednom periodu, sa stabilizacijom vremenskih prilika i više sunčanih i toplih dana, očekuje se povećana koncentracija polena drvenastih biljaka u vazduhu, posebno polena alergenih biljaka koje imaju hortikulturnu vrijednosti. U tom pogledu skrećemo pažnju da se prilikom sadnje novih hortikulturnih biljaka konsultuju stručnjaci iz pripadajuće oblasti kako bi se broj alergija smanjio i sveo na minimum", navode iz ovih institucija.

Osobama koje su alergične na polen drveća se preporučuje da izbjegavaju parkovske površine s drvenastim biljkama, te da svoje slobodno vrijeme provode u okviru visokoplaninskih ekosistema, tj. iznad gornje granice šume. Svim osobama sa sezonskim rinitisom (peludna groznica) se preporučuje da se u slučaju promjene kliničke slike jave svom nadležnom ljekaru, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.