euro 2024

Albanci slavili bod protiv Hrvatske, sada je stigao hladan tuš iz UEFA-e

UEFA (Evropska nogometna federacija) kaznila je albanski i srbijanski nogometni savez sa po 10.000 eura zbog navijača koji su na utakmicama Evropskog prvenstva u Njemačkoj isticali transparente s nacionalističkim kartama.

Svaki savez optužen je za “prenošenje provokativnih poruka neprimjerenih sportskom događaju” jer su odgovorni za ponašanje svojih navijača na stadionima.

Navijači Albanije istakli su transparent s kartom svoje zemlje koja se proteže na teritorije susjednih država. Pokazali su to tokom poraza (1:2) od Italije u subotu u Dortmundu.

Transparent navijača Srbije sadržavao je i nezavisnu teritoriju Kosova i slogan "Nema predaje" u porazu 0:1 protiv Engleske u Gelsenkirchenu.

UEFA je otvorila i posebnu istragu o navodnoj diskriminaciji protiv srbijanskih navijača. Nogometni savez Kosova uputio je službenu žalbu.

Albanski savez kažnjen je s dodatnih 27.375 eura zbog navijača koji su palili baklje i vatromete, bacali čaše piva i navijača koji je ušao na teren.

UEFA je objavila sankcije disciplinske komisije nekoliko sati nakon što je Albanija remizirala s Hrvatskom 2:2 u svojoj drugoj utakmici grupe B Eura.

Srbijanski savez mora platiti još 4.500 eura zbog navijača koji su bacali čaše s pivom.