PRIJETE JOJ SANKCIJE

Amal Clooney bi mogla biti deportovana iz SAD? George spašava stvar kod predsjednika Bidena

Advokatica za ljudska prava Amal Clooney nedavno je kao posebna savjetnica u istrazi tužitelja Međunarodnog suda tražila izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i čelnika Hamasa. Taj potez nije se svidio čelnicima SAD te joj prijeti kazneni progon.

Američki predsjednik Joe Biden ovaj je zahtjev proglasio 'nečuvenim', tvrdeći da ne postoji moralni ekvivalent zločinima izraelske države i Hamasa te je dao naslutiti da će protiv svih koji su sudjelovali u izradi ovog naloga biti poduzete sankcije, uz koje bi Amal mogla biti deportirana iz države.

Njen suprug George Clooney zbog svega je hitno telefonirao Bidenu, bijesan zbog ovih prijetnji, posebno stoga što je predsjedniku SAD u prošloj kampanji 2020. donirao oko pola miliona dolara te pomogao prikupiti još 7 miliona vodeći online aukciju.

Washington Post piše kako je Clooney razgovarao s Bidenovim višim savjetnikom Steveom Ricchettijem, kojem je jasno poručio da se njegova supruga nimalo ne kaje zbog svojeg postupka niti se nalog misli povući.

'Ne prihvaćam stav da je ijedan konflikt iznad zakonskih normi niti da bi ijedan počinitelj trebao biti iznad zakona', rekla je Amal u izjavi.

Uslijed svega, najdeblji kraj ipak bi mogao izvući Biden kojem prijeti gubitak važne podrške od slavnog para. Naime, već ove subote holivudski glumac trebao bi biti jedan od voditelja LA gale, uz bivšeg predsjednika Baracka Obamu, TV voditelja Jimmyja Kimmela te glumicu Juliju Roberts.

Upravo zato Biden je nakon početnih prijetnji odlučio stati na loptu te je kasnije iz Bijele kuće stigla poruka kako sankcije nisu pravi odgovor na nalog Međunarodnog suda. No, to ne znači da će se Amal i drugi supotpisnici 'izvući' iz ovog poteza odbrane ljudskih prava, jer u Washingtonu i dalje smatraju da se prekoračili svoje ovlasti.

Ostaje za vidjeti hoće li i koliku će kaznu dobiti Amal, a zasad je tek jasno da će slavni par povući sve postojeće veze kako bi spriječili najstrašniju sankciju deportacije te osigurali uvjete u kojima jedna od najutjecajnijih advokatica današnjice može nastaviti svoju borbu za ljudska prava u svijetu.