reakcija SAD

Ambasada SAD: Dodikove prijetnje su opasne. Posljedice njegovog ponašanja neće osjetiti samo on, nego svi

Ambasada SAD Milorad Dodik u RS Dodiku

Nakon novih najava Milorada Dodika o 'nezavisnoj RS' i velikoj Srbiji kao legitimnom cilju, oglasila se Ambasada SAD u BiH i istakla da će ovakve izjave imati posljedicu.

"Separatistička retorika Milorada Dodika i njegove prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine su opasne, a njegovo destabilizirajuće djelovanje imat će negativne posljedice ne samo za njega, već i za sve građane ove zemlje gdje god da žive. Njegova retorika i postupci dovode u opasnost evropsku perspektivu BiH, njenu demokratiju i ekonomiju", naveli su

Oni ističu da je Ustav BiH kristalno jasan.

"Entitet nema ustavna ovlaštenja da se otcijepi od BiH. Sjedinjene Države su bile jednako jasne da je BiH suverena, jedinstvena država, a mi ostajemo privrženi njenom teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru. Sjedinjene Američke Države će nastaviti da pozivaju na odgovornost one koji pokušavaju potkopati BiH i njene institucije i pokušavaju destabilizirati zemlju i regiju", naveli su.

Kažu da su njihovi stavovi o državnosti BiH, kao i konceptu konstitutivnih naroda i Ostalih su poznati.

"Ali šovinistički stavovi i izjave gospodina Dodika o njegovim sugrađanima zaslužuju reakciju. BiH je multietnička zemlja u kojoj žive tri konstitutivna naroda – Bošnjaci, Hrvati, Srbi – i ostali. Svi su Evropljani; svi su Bosanci i Hercegovci; i svi su državljani Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Države su pro-BiH jer podržavaju narod Bosne i Hercegovine – sve njih", zaključili su.