provokativne aktivnosti

Ambasada SAD o paradiranju Vojske Srbije: Vlasti RS su to zloupotrijebile da dižu tenzije

Namjerno provokativna retorika i aktivnosti, posebno u Prijedoru, bile su neodgovorne i potkopavaju napore za promicanje pomirenja
Ambasada SAD

Građani Bosne i Hercegovine imaju pravo da s poštovanjem odaju spomen svim nevinim žrtvama proteklih ratova, objavili su iz Ambasade Sjedinjenih Američklih Država u našoj državi.

"Tu spadaju žrtve strašnih zločina i pokolja koje su počinile snage NDH i nacisti nakon partizanske ofanzive na Kozaru 1942. godine kao i žrtve genocida počinjenog u i oko Srebrenice od strane elementi Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995.

Svi imamo obavezu priznati istinu o ovim i drugim ratnim zločinima počinjenim na području Bosne i Hercegovine kao i odati počast žrtvama.

To se posebno odnosi na zvaničnike BiH – bošnjačke, hrvatske, srpske i ostale – na svim nivoima vlasti.

Nažalost, neki zvaničnici Vlade RS odlučili su instrumentalizirati posjetu srpskih policijskih i vojnih kadeta BiH 6. i 7. jula kako bi podigli tenzije i dodatno podijelili građane Bosne i Hercegovine.

Namjerno provokativna retorika i aktivnosti, posebno u Prijedoru, tokom iste sedmice obilježavanja genocida u Srebrenici, bile su neodgovorne i potkopavaju napore za promicanje pomirenja", poručili su iz Ambasae SAD.