Vijesti

Ambasada SAD pohvalila Vladu FBiH nakon što je usvojen set energetskih zakona

Ambasada SAD

Američka ambasada u Sarajevu pohvalila je Vladu Federacije BiH nakon što je usvojen set važnih energetskih zakona.

Podsjetimo da je Dom naroda Parlamenta FBiH na jučerašnjoj sjednici usvojio set energetskih zakona kojima se u oblasti energetike uvode evropski standardi. To uključuje Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasnosti kogeneracije, a prije toga isti dom usvojio je Zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH i Zakon o električnoj energiji FBiH. Set energetskih zakona ranije je usvojio i Predstavnički dom Parlamenta FBiH na svojoj sjednici.

"Federacija je postigla važan napredak donošenjem seta energetskih zakona koji potrošačima daju izbor, smanjuju troškove za preduzeća i pomažu entitetu da pređe na moderan, čist energetski sektor.

Uskoro će na snagu stupiti Zakon o energetici i regulisanju energetskih djelatnosti i Zakon o električnoj energiji, koji će građanima omogućiti da se udruže u energetske zajednice i uštede novac.
Sjedinjene Države su kroz svoju energetsku politiku direktno podržale ove zakone zajedno sa ministarstvom, elektroenergetskim kompanijama i regulatornom komisijom.

Radujemo se brzoj reakciji Parlamenta FBiH na finalizaciji i Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji, čime bi se kroz pojednostavljene procedure za izgradnju manjih elektrana omogućile pune pogodnosti za građane da postanu proizvođači električne energije („prosumeri“) koji koriste obnovljive izvore energije", naveli su iz Ambasade SAD u BiH.