oštar stav

Ambasadi SAD se ne sviđa dokument iz Laktaša: Mnogo govori o izborima, ali vrlo malo o integritetu

Ambasada SAD u BiH oglasila se o 'zapisnicima' sa sastanka lidera u Laktašima.

Naime, prošle sedmice lideri stranaka SNSD, HDZ, NIP, SDP i NS, sastali su se u Laktašima i napravili pomake po brojnim pitanjima.

Između ostalog, u izmjenama Izbornog zakona.

No, SAD nisu baš zadovoljne onim što su vidjele.

"Prijedlozi sadržani u dokumentu napisanom u Laktašima 18. januara govore mnogo o izborima, ali vrlo malo o izbornom integritetu. Kao što su Sjedinjene Države već napomenule, jedini pravni način rješavanja presuda Evropskog suda za ljudska prava u vezi s Predsjedništvom su ustavne izmjene.

Ostali prijedlozi u dokumentu bi ojačali trenutni neodgovorni sistem i pomaknuli stranačku politiku Bosne i Hercegovine prema oligarhiji, upravo pogrešnom smjeru za demokraciju u zemlji. Čini se da je jezik koji se odnosi na skeniranje glasačkih listića osmišljen kako bi se očuvale mogućnosti izborne prevare koje su mučile izbore u oktobru 2022., a ne kako bi se osiguralo da se glasački listić svakog građanina računa kao dat.

Konačno, reforma biračkih odbora koja smanjuje kontrolu političkih stranaka nad tim tijelima ključna je za jačanje demokracije u zemlji", saopće on je iz Ambasade SAD.

Zanimljivo je da su od ovakvog stava SAD strepili iz SNSD-a. Već danima Dodik i njegovi trbuhozborci upozoravaju da bi 'dogovor' mogle pokvariti strane ambasade.