Vijesti

Ambasador Nelson: Ovo je divna zemlja i ovo je najveća vježba američkih snaga u BiH

Američke vojnike koji će učestvovati na vojnoj vježbi "Brzi odgovor 21" na Sarajevskom aerodromu je dočekao ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Eric Nelson. On je istakao da ovo nije obična vježba već o važnom treningu kako za američke tako i za bh. vojne snage.

"Vi idete koracima desetina hiljada američkih vojnika koji su poslije 1996. godine služili na uspostavi mira poslije potpisa Dejtonskog sporazuma. "Brzi odgovor 21" najveća vježba koju su američke vojne snage ikad imale u našoj zemlji te da ona u ovakvom vremenu ima veliki značaj, rekao je Nelson.

Američki ambasador u BiH istakao je da SAD nastavljaju da podržavaju mir i stabilnost u BiH.

"Ovo je izuzetna prilika za vojnu vježbu, gdje će vojska SAD raditi zajedno s Oružanim snagama BiH na spremnosti. Ovo je divna zemlja, nadam se da ćete osjetiti gostoprimstvo stanovnika ove zemlje", kazao je Nelson.

Bosna i Hercegovina prvi put je domaćin velike vježbe u kojoj Oružane snage BiH i američka vojska provjeravaju spremnost na moguće napade. Bilateralna vježba “Brzi odgovor 21” bit će održana u sklopu multilateralne vježbe “Defender Europe 21”, a u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAEUR-AF), koja se odvija na 30 lokacija u Evropi.

Planirano je da se vježba "Brzi odgovor 21" održi od 17. maja do 2. juna.