prikazan u mostaru

Ambasadorica Peleg najavila projekciju filma o napadu na Izrael u Sarajevu: Zabrinuta sam za taj grad, antisemitizam je teška bolest

Ambasada Izraela organizirala je u četvrtak u prostorijama sjedišta M.T. Abraham Grupe projekciju 47-minutnog filma koji sadrži snimke snimljene tokom napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine na jugu Izraela.

Ambasadorica Galit Peleg tim je povodom kazala da je film prikazan političarima, visokim dužnosnicima i novinarima u Banjoj Luci i Mostaru, te da će projekcija biti organizirana i u Sarajevu.

"Podržavali ljudi Izrael ili ne, ovo su snimke koje moraju vidjeti jer prikazuju lice terorizma. Žrtve ovdje nisu samo Jevreji, nego muslimani i kršćani, odnosno svi oni koji žive u Izraelu. Mnogo je lažnih vijesti u medijima. Ove snimke snimili su sami teroristi, to nisu priče koje mi pričamo", rekla je izraelska ambasadorica.

Dodala je da na ovaj način Izrael želi ispričati svoju priču 'potkovanu činjenicama, snimkama i izjavama'.
Onda je ambasadorica 'izrazila zabrinutost zbog rasta antisemitizma' što je, kako navodi, opasno za Jevreje, za ostale manjine, ali i za države i društvo u Evropi.

"Ako vidim slogane protiv Židova u Sarajevu, onda sam zabrinuta za Bosnu i Hercegovinu. Manje sam zabrinuta za jevrejski narod jer vjerujem da će ih policija i vlasti zaštititi, ali zabrinuta sam za društvo ove zemlje. Antisemitizam je teška bolest, vidimo gdje počinje, a nikada ne znamo dokle ide", zaključila je Peleg.