DAN BIJELIH TRAKA

Američka ambasada: Sjećamo se i odajemo počast svim civilnim žrtvama iz Prijedora i okoline

Povodom obilježavanja Dana bijelih traka oglasila se Američka ambasada u Sarajevu navodeći da se danas "sjećamo i odajemo počast svim civilnim žrtvama iz Prijedora i okoline koje su pripadnici Vojske RS mučili, zatvarali i ubili u ratu 1992.-1995."

U objavi na Twitteru pozvali su vlasti na svim razinama da potiču pomirenje promicanjem prihvaćanja sudski utvrđenih činjenica o ratu 1992.-1995., odavanjem počasti svim civilnim žrtvama, pomaganjem preživjelima, omogućavanjem komemoracije koja je već odavno trebala i traženjem pravde.

Dan bijelih traka obilježava se 31. maja u znak sjećanja na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom rata u Bosni i Hercegovini, među kojima i 102 djece. Simbolika bijelih traka dolazi iz maja 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba izdale naredbu svim Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru da na svoje prozore zakače bijele čaršafe, a ako izlaze van da vežu bijele trake oko ruke. Na taj način su označeni nesrbi u Prijedoru nakon čega su počela masovna zarobljavanja, ubistva i silovanja.