velika misterija

Američka policija uklonila misteriozni objekt i sakrila ga na tajnu lokaciju. Još uvijek niko ne zna ko ga je postavio i čemu služi

Američke vlasti uklonile su neobičan monolit koji se pojavio na planinskom lancu blizu Las Vegasa. Još uvijek nije poznato ko ga je i zašto tamo postavio.

"Za sada nije poznato kako je objekt dospio na lokaciju ili ko je za to odgovoran", navela je u petak policija Las Vegasa. Monolit je visok skoro dva metra.

Podsjetimo, tokom prošlog vikenda se u pustinji Nevade pojavio misteriozni monolit. Strukturu je primijetila policija Las Vegasa tokom misije potrage i spašavanja sjeverno od doline Las Vegasa, piše CNN.

"Vidimo puno čudnih stvari, ali pogledajte ovo! Kako je dospio tamo gore?" objavila je policija na društvenim mrežama. Visoka, pravougaona, reflektirajuća struktura uočena je u blizini Gass Peaka, planinarskog područja u pustinji Nevada.

Monolit nalikuje drugim sličnim zagonetnim objektima koji su se 2020. pojavili širom svijeta. Ima i sličnosti s onim iz kultnog naučno-fantastičnog filma 2001: Odiseja u svemiru, koji je režirao Stanley Kubrick.

Prije otprilike četiri godine su se na raznim mjestima pojavili slični objekti, među kojima i jedan u američkoj pustinji Utah. U novembru 2020. ga je uočio pilot helikoptera. Otprilike u isto vrijeme pronađen je jedan u Rumuniji, kao i jedan u Kaliforniji te na otoku Wight u Engleskoj.

Još jedan monolit se u martu pojavio na vrhu brda u Walesu. Očevici kažu da je skulptura izgledala savršeno ravno. Za sada nije poznato ko postavlja ove neobične objekte.

Monolit iz Utaha, za koji se vjeruje da je prvi u nizu, bio je ugrađen u stijenu u toliko zabačenom području da vlasti nisu odmah otkrile njegovu lokaciju iz straha da će se znatiželjnici izgubiti dok ga pokušavaju pronaći.

No, online "detektivi" su ubrzo pronašli koordinate monolita te su na to područje stigle horde znatiželjnih turista, od koji su neki smatrali da se radi o vanzemaljskom objektu. "Ova stvar nije s drugog svijeta", rekao je 2020. poručnik Nick Street iz Odjela za javnu sigurnost Utaha.

Kako ne bi došlo do iste situacije, vlasti su u četvrtak uklonile monolit iz Nevade koji je nezakonito postavljen na državnom zemljištu. Policija je saopćila kako se objekt sada nalazi na tajnoj lokaciji. Na fotografijama uklanjanja monolita vidi se velika rupa u zemlji i armatura koja viri iz objekta.