Zdravlje

Američka studija: Eksperimentalni lijek za koronu djeluje, šta to znači

Pacijenti koji su dobili eksperimentalni lijek “Remdesivir” oporavili su se jako brzo od koronavirusa, a neki su pušteni iz bolnice nakon par dana, objavio je portal STAT News, a prenio CNN.

Riječ je o pacijentima koji su imali teške simptome i temperaturu, a bili su dio eksperimentalnog liječenja u univerzitetskoj bolnici u Chicagu. Testiranje je izvršeno na 125 ljudi, a njih 113 je imalo teže oblike bolesti. Svih 125 je dobivalo dnevne doze Remdesivira.

“Izgubili smo samo dva pacijenta, a velika većina je puštena kući”, izjavila je Kathleen Mullane, specijalistica koja vodi pokusno liječenje koronavirusa.

Čikaški univerzitet saopćio je da će rezultate eksperimenta objaviti tek nakon što period takvog liječenja ne završi i nije imalo dodatnih komentara.

Neuspješan protiv ebole, uspješan protiv covida-19

U svijetu još ne postoji odobrena terapija liječenja covida-19, ali američki nacionalni institut za zdravstvo pokreće eksperimentalne terapije s nekoliko lijekova od kojih je jedan i spomenuti Remdesivir. Isti lijek testitran je u liječenju ebole, ali nije bio uspješan. No, testiranja na životinjama pokazala su da bi mogao biti koristan u liječenju Covida-19, SARS-a i MERS-a.

WHO je u februaru objavio da Remdesivir ima potencijala u liječenju koronavirusa.

“Većina naših pacijenata ozdravi za u prosjeku šest dana što nam govori da terapija može trajati manje od deset dana”, rekla je Mullane.

Problem u njezinu eksperimentalnom liječenju je što ne postoji kontrolna grupa, odnosno za sad se njihove rezultate nema ni sa čime usporediti i ne može se još utvrditi jesu li pacijenti zaista ozdravili od tog lijeka. Gilead Sciences, američka kompanija koje je izumila lijek, sponzorira njegovo testiranje na 2.400 pacijenata u 152 lokacije diljem svijeta među kojima je i 1.600 pacijenata sa simptomima srednje jačine. Iz kompanije su poručili da rezultate testiranja očekuju do kraja mjeseca.

“Razumijemo koliko je lijek za covid-19 hitan i svjesni smo da Remidesivir pokazuje dobre rezultate. Međutim, još je premalo podataka kako bismo mogli donositi bilo kakve zaključke. Trenutni podaci nisu dovoljni da bi se ovaj lijek proglasio terapijom za covid-19”, stoji u saopćenju Gilead Sciencesa koji je dobio CNN.

Muškarac koji je učestvovao u studiji: To je čudo

Slawomir Michalak, 57-godišnji radnik iz predgrađa zapadno od Chicaga bio je među učesnicima studije u Chicagu. Jedna od njegovih kćerki počela je pokazivati simptome krajem marta, a kasnije joj je dijagnosticiran blagi Covid-19. Michalak se, pak, imao visoku temperaturu, teško je disao i imao je jake bolove u leđima.

“Osjećao sam kao da me netko udara u pluća”, rekao je za STAT.

Na poziv supruge, Michalak je u petak, 3. aprila, otišao u bolnicu Univerziteta u Chicagu. Pristao je učestvovati u istraživanju.

Prvu dozu remdesivira dobio je u subotu, 4. ačprila. “Temperatura mi je pala gotovo odmah i počeo sam se osjećati bolje”, rekao je.

Drugu dozu dobio je u nedjelju. Primio je još dvije dnevne doze remdesivira i oporavio se dovoljno da je u utorak, 7. aprila otpušten iz bolnice.

“Remdesivir je bio čudo”, rekao je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare