Tenzije

Američka vojska tvrdi: Uništili smo ciljeve Huta u Crvenom moru

Ove akcije su poduzete kako bi se zaštitila sloboda plovidbe i učinile međunarodne vode sigurnijim za američke, koalicione i trgovačke brodove

Centralna komanda Sjedinjenih Američkih Država (CENTCOM) saopštila je u srijedu da su njene snage uništile ciljeve Huta u Crvenom moru.

Na društvenoj mreži X navodi se da su u protekla 24 sata, snage Centralne komande SAD-a uspješno uništile dva bespilotna plovila Huta (USV).

“Odvojeno, snage USCENTCOM-a uspješno su uništile jednu zemaljsku kontrolnu stanicu i jedan komandno-kontrolni čvor u području Jemena pod kontrolom Huta. Ove akcije su poduzete kako bi se zaštitila sloboda plovidbe i učinile međunarodne vode sigurnijim za američke, koalicione i trgovačke brodove", dodaje se u saopštenju.

Huti gađaju teretne brodove u Crvenom moru koji su na neki način povezani s Izraelom, a navode da to rade u znak solidarnosti s Pojasom Gaze u kojem je od 7. oktobra u izraelskim napadima ubijeno više od 37.300 ljudi ubijeno.

Uz eskalaciju tenzija zbog vazdušnih napada SAD-a i Velike Britanije na položaje pokreta Huti u Jemenu, grupa je poručila da sve američke i britanske brodove takođe vidi kao legitimne vojne mete.