Svijet

Američke službe zabrinute: Putinov poklon Kimu pokazuje dubinu odnosa dvojice diktatora

Washington kim putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin poklonio je automobil svom sjevernokorejskom kolegi Kimu Jong-unu, objavili su državni mediji, što je još jedan znak otopljavanja odnosa između dvije zemlje koje su izazvali zabrinutost u Sjedinjenim Američkim Državama.

Automobil ruske proizvodnje za Kimovu ličnu upotrebu isporučila je ruska delegacija, objavila je državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Zahvalila Putinu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS da je riječ o automobilu Aurus, kompanije osnovane 2018. za proizvodnju službenih ruskih državnih automobila.

Kimova sestra – i visoki zvaničnik Pjongjanga – Kim Yo Jong zahvalila je Putinu u ime svog brata i rekla da “poklon služi kao jasna demonstracija posebnih ličnih odnosa između najviših čelnika Sjevere Koreje i Rusije”.

Zvaničnici američkih obavještajnih službi sve su više zabrinuti zbog dugoročnih implikacija onoga što se čini kao novi nivo strateškog partnerstva između Sjeverne Koreje i Rusije, rekle su za CNN osobe upoznate s najnovijim obavještajnim podacima.

Rusija je posljednjih sedmica više puta ispalila balističke projektile kratkog dometa, koje je isporučila Sjeverna Koreja, na ukrajinske mete.

U međuvremenu, američki predstavnici strahuju da bi Sjeverna Koreja mogla iskoristiti čvršći odnos s Rusijom kako bi olabavila utjecaj Kine, potencijalno uklonivši ono za što neki vjeruju da je bila važna "kočnica" Pjongjangovom programu nuklearnih testiranja.

Sastanak u Moskvi

U januaru su se visokopozicionirane sjevernokorejske i ruske diplomate sastale u Moskvi uoči, kako kažu sjevernokorejski državni mediji, predstojeće Putinove posjete Pjongjange - prve u više od 20 godina.

A Kim je posjetio Rusiju na summitu s Putinom u septembru , gdje je podržao rat Kremlja protiv Ukrajine i rekao:

"Uvijek ću biti uz Rusiju."

Putinov dar potencijalno krši sankcije Ujedinjenih naroda nametnute Sjevernoj Koreji zbog njenog programa nuklearnog oružja, iako zabrana prodaje luksuzne robe toj zemlji nije spriječila Kima da se tokom godina pojavljuje u nizu vrhunskih vozila.