Svijet

Američki državni sekretar sablažnjen saznanjima: Pompeo pozvao Kinu da prestane sa dehumanizacijom muslimana

Američki državni sekretar Mike Pompeo u ponedjeljak je "šokantnim" i "uznemirujućim" nazvao navode iz istraživanja prema kojem kineska vladajuća Komunistička stranka koristi prisilnu sterilizaciju i pobačaje protiv manjinskih muslimana.

Pritom se pozvao na izvještaj o situaciji u kineskoj regiji Xinjiang, njemačkog istraživača Adriana Zenza, koji je objavio američki istraživački centar "Jamestown Foundation" sa sjedištem u Washingtonu.

Pompeo, uporni kritičar Kine, uključujući i njeno postupanje prema muslimanima u Xinjiangu, rekao je u izjavi da su nalazi u skladu s decenijama prakse kineske Komunističke partije, "koja pokazuje krajnje nepoštivanje svetosti ljudskog života i osnovnog ljudskog dostojanstva".

"Pozivamo Komunističku partiju Kine da odmah prekine ove užasne prakse i tražimo od svih zemalja da se pridruže Sjedinjenim Državama tražeći prestanak tog dehumanizujućeg zlostavljanjima", prenosi Reuters.

Zenz je u svom izvještaju rekao da su njegovi nalazi najjači dokazi da je politika Pekinga u Xinjiangu ispunila jedan od UN-ovih kriterija genocida, a to je "nametanje mjera namijenjenih sprečavanju rađanja unutar grupa".

Zenz tvrdi da je analiza kineskih vladinih dokumenata pokazala da je prirodni priraštaj stanovništva u Xinjiangu "dramatično opao". Kazao je da su u dvije najveće ujgurske muslimanske prefekture stope rasta pale za 84 posto između 2015. i 2018. i dalje u 2019. godini.