Svijet

Američki general: Kineska vojska upravo je postala agresivnija i opasnija

Kineska vojska postala je znatno agresivnija i opasnija u posljednjih pet godina, rekao je najviši vojni oficir Sjedinjenih Američkih Država tokom putovanja u Indo-Pacifik koje je uključivalo zaustavljanje u Indoneziji.

General Mark Milley, šef Združenog štaba, rekao je da se broj presretanja kineskih aviona i brodova u pacifičkoj regiji s američkim i drugim partnerskim snagama značajno povećao tokom tog perioda, a broj nesigurnih interakcija je porastao u sličnim omjerima.

Fokus putovanja

"Poruka je da je kineska vojska, u zraku i na moru, postala znatno više i očito agresivnija u ovoj regiji", rekao je Milley, koji je nedavno zatražio od svog osoblja da prikupi detalje o interakcijama između Kine i SAD i drugih u regija, prenosi The Guardian.

Njegovi komentari, izrečeni uoči sastanka sa indonezijskim šefovima odbrane u Jakarti, uslijedili su u trenutku kada se indonezijski predsjednik Joko Widodo spremao krenuti u dvodnevni posjet Pekingu na sastanak s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Bit će to prvi put u dvije godine da Peking pojedinačno dočekuje nekog stranog čelnika , izuzev Zimskih olimpijskih igara u februaru.

Milleyjevo putovanje u regiju fokusirano je na prijetnju iz Kine.

On će prisustvovati sastanku šefova odbrane Indo-Pacifika ove sedmice u Australiji, gdje će ključne teme biti eskalirajući kineski vojni rast i potreba za održavanjem slobodnog, otvorenog i mirnog Pacifika.

Američki vojni predstavnici također su podigli uzbunu zbog mogućnosti da bi Kina mogla izvršiti invaziju na Tajvan – vjerojatno do 2027.

Kina je pojačala svoje vojne provokacije protiv odmetnutog otoka jer ga želi zastrašiti kako bi se ujedinio s komunističkim kopnom.

Zabrinuti sporazumom

SAD i saveznici također su zabrinuti da bi nedavni sigurnosni sporazum, koji je Peking potpisao u aprilu sa Salomonskim Otocima. mogao dovesti do uspostave kineske pomorske baze u južnom Pacifiku.

SAD i Australija saopćili su Salomonskim Otocima da neće tolerirati smještaj kineske vojne baze.

"Ovo je područje u kojem Kina pokušava ostvariti korist - i opet, to je zabrinjavajuće jer Kina to ne radi samo iz benignih razloga", rekao je Milley novinarima koji su putovali s njim.

“Oni pokušavaju proširiti svoj utjecaj na cijelu regiju. A to ima potencijalne posljedice koje nisu nužno povoljne za naše saveznike i partnere u regiji.”

Milley, koji se u nedjelju sastao s generalom Andikom Perkasom, načelnikom indonezijske vojske, rekao je da pacifičke nacije poput Indonezije žele da američka vojska bude uključena i angažirana u regiji.

"Želimo surađivati ​​s njima na razvoju i zajedničkoj modernizaciji naše vojske", rekao je Milley, dodavši da žele "osigurati da se oni mogu suočiti sa svim izazovima koje Kina predstavlja".

Rekao je da je Indonezija strateški ključna za regiju i da je dugo bila ključni američki partner.

Andika je rekao novinarima da je Indonezija otkrila da je Kina odlučnija i "pomalo agresivnija" s mornaričkim brodovima u vezi s teritorijalnim sporovima s njegovom zemljom.