siju nemir

Američki institut upozorava: Kremlj nastavlja da koristi RS za destabilizaciju Balkana

Kremlj je prethodno iskoristio svoj odnos sa RS kako bi dodatno utjecao na Balkan, posijao podjele na Zapadu i potkopao Daytonski sporazum kako bi bacio Balkan u nemir

Institut za proučavanje rata (ISW), sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, objavio je najnovije podatke vezane za rusku agresiju na Ukrajinu te u analizi spomenuo i Bosnu i Hercegovinu!

Kako navodi SW, "Kremlj i njegove podružnice nastavljaju napore da iskoriste odnose Rusije sa Republikom Srpskom (entitet u Bosni i Hercegovini) za destabilizaciju Balkana".

Lavrov se oglasio

"Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ustvrdio je na otvaranju ruske ambasade u Banjoj Luci 11. juna da su veze između Rusije i RS na vrhuncu.

Lavrov je ustvrdio da će rusko Ministarstvo vanjskih poslova kao prioritet dati izgradnju vjerskih i kulturnih institucija u Banjoj Luci koje su ključne za jačanje "bratskih veza" između naroda Rusije i RS", navodi se u analizi.

Istaknuti ruski milbloger vezan za Kremlj ustvrdio je 16. juna u intervjuu za TV kanal RS, dodaje ISW, da će Rusija podržati nezavisnost RS i da "otvaranje ruske ambasade u Banjoj Luci pokazuje prijateljstvo i saradnju između Rusije i RS".

Milbloger je također ustvrdio da bi Rusija mogla otvoriti ruski kulturni centar (Ruski dom – Russkii dom) u Republici Srpskoj.

Moldavski i ukrajinski zvaničnici ranije su upozorili da ruski predstavnici koriste ruske domove za promicanje ruske propagande i provođenje "subverzivnog rada" u inozemstvu.

"Medijske škole"

"Kanal istog milbloggera je u aprilu 2024. tvrdio da je otvorio "medijsku školu" na Balkanu i da je ekipa kanala provela sedmicu i Srbiji i RS, držeći predavanja o tome kako upravljati Telegram kanalima i boriti se protiv 'dezinformacija'", dodaje Institut.

ISW je zapazio i da je predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je 7. juna da RS namjerava održati referendum o svojoj nezavisnosti od BiH neodređenog datuma.

"Kremlj je prethodno iskoristio svoj odnos sa RS kako bi dodatno utjecao na Balkan, posijao podjele na Zapadu i potkopao Daytonski sporazum kako bi bacio Balkan u nemir", prenosi Institut za proučavanje raata.