Pismo kongresmena

Američki kongresmen upozorava Bijelu kuću zbog Fortenove grupe u Hrvatskoj: Rusi pokušavaju zaobići sankcije

Američki Kongresmen i član Komiteta za obavještajne službe i podkomiteta za CIA-u Raja Krishnamoorthi uputio je zanimljivo pismo Jaku Sullivanu, sekretaru za nacionalnu sigrnost Bijele Kuće.

On u pismu izražava zabrinutost u vezi sa Fortenovom Grupom iz Hrvataske, koja je najveći proizvođač hrane, maloprodajni lanac ali i poslodavac na Balkanu.

"Fortenova grupa, ranije poznata kao Agrokor, hrvatska je kompanija osnovana 2019. godine nagodbom kako bi se izbjegao stečaj Agrokora. Najveći pojedinačni kreditor Fortenove je Sberbank, najveća ruska banka u većinskom državnom vlasništvu. Sberbank trenutno posjeduje 42 posto, a druga po veličini ruska banka, VTB banka, sa 7 posto. Osim toga, Pavao Vujnovac, vlasnik i šef PPD-a, vodećeg hrvatskog dobavljača prirodnog plina, posjeduje 29 posto Fortenove", navodi on u uvodu.

Pismo kongresmena

On podsjeća da su SAD, EU i Velika Britanija sankcionisale i Sberbanku i VTB nakon nelegalne ruske invazije na Ukrajinu.

"Prisiljena da napusti svoju imovinu u EU, Sberbanka je navodno pokušala da se oslobodi svojih dionica u Fortenovi, ali su mnogi potencijalni poslovi propali jer kompanije i Hrvatska strahuju od kršenja sankcija Sberbanci.

Kao član Stalnog izabranog odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma, zabrinut sam zbog izvještaja da bi gospodin Vujnovac mogao kupiti dionice Sberbanke, čime bi dobio većinsko vlasništvo nad Fortenovom. Gospodin Vujnovac navodno ima bliske veze sa vodećom ruskom gasnom kompanijom Gaspromom i njenim izvršnim direktorom Aleksejem Milerom, a i Gasprom i Miler su sankcionisani od strane Sjedinjenih Država i EU. Zabrinut sam da gospodin Vujnovac pokušava da zaobiđe sankcije Sberbanci i da bi mogao biti u poziciji da kao budući većinski vlasnik Fortenove bude pod uticajem Ruske Federacije. Uz dužno poštovanje, molim da procijenite da li Vujnovac pomaže Rusiji da zaobiđe sankcije i održi stratešku imovinu putem punomoćja, i da preduzmete brze mjere ako je to slučaj da ga pozovete na odgovornost", napisao je u pismu.