novo istraživanje

Američki naučnici u panici: Dešava se nešto neobično, Arktik bi već ove godine mogao ostati bez leda…

Američki naučnici tim procijenio je da bi Arktik u septembru mjesecu mogao biti bez leda, prvi puta od kada postoje mjerenja, a to bi se moglo dogoditi već ove godine, objavljeno je u časopisu Nature Reviews Earth & Environment.

Između 2035. i 2067., Arktik bi u septembru mogao u pravilu stalno biti bez leda, saznaje se iz istraživanja koje je proveo Univerzitet Colorado u Boulderu, predvođeno Alexandrom Jahn.

U studiji se objašnjava da bi pojedinačni događaji, poput neuobičajenog zagrijavanja tokom nekoliko sedmica, mogli rezultirati gubitkom leda u septembru, već ove ili narednih godina.

Mjerenja pokazuju da je septembar mjesec s najmanjom količinom plutajućeg leda. U razdoblju 80-ih godina prošlog stoljeća, u septembru je u pravilu ledom bilo pokriveno 5,5 miliona kvadratnih kilometara Arktičkog okeana.

Od kada su 1978. počela mjerenja, to područje se smanjuje za prosječno 78.000 četvornih kilometara godišnje. Međutim, usprkos klimatskim promjenama, ledeni pokrov oceana na Arktiku se posljednjih godina blago povećava.

"Sve u svemu, atmosferska varijabilnost čini 75 posto unutarnje varijabilnosti leda u Arktičkom okeanu. Količina leda stoga uvelike ovisi o vremenskim uvjetima i, u manjoj mjeri, toplih voda koje dolaze iz susjednih okeana", zaključuje se u studiji.