Šta mu se desilo?

Američki zaokret Željka Komšića: Za šta smo tačno dobili podršku? Za aparthejd ili evropski put

Karikirano objašnjeno: Sastanak pomoćnika državnog sekretara SAD Jamesa O'Briena sa članovima Predsjedništva BiH nije bio ni završen - iz Kabineta Željka Komšića stiglo je saopćenje:

Imamo podršku!

Komšić je, očito nakon što ga je Elmedin Konaković brutalno prozvao da opstruira evropski put BiH, požurio da što prije izda saopćenje kako je Amerika čvrsto iza BiH i kako će joj biti podrška na putu ka EU.

No, šta se desilo Komšiću i gdje su njegovi dežurni histeričari i teoretičari zavjera kako je Amerika neprijatelj Bošnjaka?

U čemu imamo podršku SAD? Stvaranju aparthejda nad Bošnjacima? Bošnjačke Zapadne obale? Podjele? Imamo podršku SAD da postanemo kolonija Zagreba i Beograda?

Sve su to teze koje je do prije nekoliko dana Komšić zajedno sa svojim političkim utvarama poput Zlatana Begića i Mahira Mešalića prosipao u javnosti, prepadajući građane da nam najveći prijetelj očito radi iza leđa kako bi nas isporučio zlokobnim komšijama.

Njih trojica su najglasniji kada treba reći kako je Murphy napravio Trojku da bi državu BiH isporučio SNSD-u i HDZ-u, a time onda i Zagrebu i Beogradu?

Njih trojica su uz Novalića i ekipu, kreatori teorija kako iza afere Respiratori stoji bjelosvjetska zavjera na čelu sa Amerikom.

Nije teško pronaći izjave Komšića iz kojih je jasno da Amerika, po njemu, baš i nije prijetelj BiH.

"Zadnjih nekoliko godina se promijenio pristup SAD. On je definisan na način hajdemo biti onako anglosaksonski praktičnu, odustanimo od ideala i velikih priča. Okrenuli su se jednostavno pragmatičnom pristupu definišući situaciju u istočnoj Evropi na sljedeći način. Da bi se to održalo koliko toliko stabilno valja podržati tri velika nacionalizma u regiji. A to su albanski, srpski i hrvatski. Kad pogledate poteze koje vuku sve ide u tom smjeru", rekao je Komšić u martu prošle godine.

Nakon što je ispao iz vlasti zajedno sa svojim šefovima u SDA, Komšić je u Stuttgartu širio antizapadnu histeriju.

"Na žalost, a pod pritiskom Zapada, pronađene su političke strukture u BiH koje su spremne na te koncesije. Rezultat toga je sljedeći; te koncesije su učinjene, da stvar bude još gora – traže se nove i veće, država je oslabljena, njeni neprijatelji su ojačan", rekao je Komšić.

Početkom ove godine, čak je govorio da američka politika radi u korist Hrvatske.

"Čini mi se da dugo nismo shvatali kako funkcioniše politika u SAD. One su beskrajno pragmatične u svojim političkim potezima i sklone su brzim rješenjima, ne ulazeći ni u tradiciju, niti kulturu, ni religiju. Mi nismo u situaciji da rizikujemo gubitak prijateljstva SAD, ali isto tako moramo imati dovoljno hrabrosti da kažemo kada mislimo da se nešto pogrešno radi. Toliko preferiranje pozicije Zagreba od strane SAD u BiH je neprihvatljiva stvar", kazao je Komšić.

"Mislim da je loše da trenutna politika SAD u BiH se zasniva na tome da se realizuju strateški interesi Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini. Mislim da je to loše", poručio je Komšić.

Taj O'Brien koji je Komšiću rekao da BiH ima podršku SAD, isti je onaj koji je nakon što je to Komšiću rekao SDA uporedio sa kriminalnom organizacijom i aferu Respiratori nazvao 'ozloglašenom'.

Dok za Ameriku SDA ne može biti partner, za Komšića je SDA šef, a afera Respiratori kreirana u nekim otuđenim centrima moći.

Dakle, nije do kraja jasno iz Komšićevog saopćenja, a nema ni Begića ni Mešalića da stvari razjasne: U čemu to BiH ima podršku od Amerike? Je li u onome u šta su nas uvjeravali - aparthejd, palestinizacija, kolonizacija i podjela - ili pak za evropski put, prosperitet i politiku bez političkih kleptomana kakvi su njegovi partneri u SDA?