Svijet

Američki zvaničnik: Rusi su frustrirani, moguće da će krenuti u ‘agresivniji pristup’

Moguće je da bi Rusi mogli zauzeti “agresivniji pristup” u svojim pokušajima da zauzmu ukrajinski glavni grad Kijev, jer su frustrirani što je njihov napredak usporen i naišli su na otpor tamošnjih Ukrajinaca, rekao je novinarima visoki zvaničnik američke odbrane, prenosi CNN.

“Svakako, oni su usporeni i frustrirani su nedostatkom napretka u Kijevu, a jedna od stvari koja bi mogla rezultirati je preispitivanje njihove taktike i potencijala da budu agresivniji i otvoreniji”, rekao je zvaničnik odgovarajući na pitanje CNN-a.

Zvaničnik je rekao da “još nisu vidjeli” taj agresivniji pristup Rusa, ali “frustracije bi mogle dovesti do toga”.

“I dalje vjerujemo da je Kijev cilj za njih. Nemoguće je spekulisati o tome kako oni mogu ili ne moraju promijeniti svoje planove u budućnosti”, rekao je zvaničnik.

Ruske snage su sada “otprilike 25 km udaljene od Kijeva”, rekao je visoki zvaničnik američke odbrane novinarima u ponedjeljak ujutro po istočnom vremenu.

Ruske snage “napreduju na terenu i pokušavaju da se približe Kijevu”. Ruske snage „očigledno žele da opkole Kijev sa više lokacija, ne samo sa sjevera, već i da se kreću oko njega i sa juga“, dodao je zvaničnik.

„Ukrajinci pružaju neprekidan i čvrst otpor u Kijevu i oko njega, a mi sigurno ne vidimo nikakvo popuštanje ni sa njihove strane“, rekao je zvaničnik.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare