Svijet

Amerika sankcionisala Ukrajinske političare zbog pomaganja Rusiji

Američko ministarstvo finansija uvelo je u četvrtak nove sankcije protiv četvorice ukrajinskih dužnosnika, uključujući dva aktuelna člana parlamenta za koje dužnosnici administracije kažu da su dio nastojanja ruskog utjecaja da se postavi izgovor za invaziju na Ukrajinu.

Sankcijama su pogođeni članovi parlamenta Taras Kozak i Oleh Voloshyn te dva bivša vladina dužnosnika. Prema Ministarstvu finansija, sva četvorica su bila blisko uključena u dezinformacijske napore ruske savezne sigurnosne službe, poznate kao FSB.

Državni sekretar Antony Blinken rekao je da su četvorica ljudi u središtu napora Kremlja započetog 2020. da "smanje sposobnost ukrajinske države da samostalno funkcionira".

Nove sankcije objavljene su manje od 24 sata nakon što je predsjednik Joe Biden rekao da misli da će Moskva ponovo napasti Ukrajinu. Upozorio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da će njegova zemlja platiti "skupu cijenu" izgubljenim životima i moguće ograničenje pristupa globalnom bankarskom sistemu ako to učini.

Biden se suočio s kritikama republikanaca i ukrajinskih dužnosnika da je pozvao na ograničenu rusku invaziju sugerirajući u komentarima novinarima u srijedu da će SAD reagirati odmjerenim odgovorom ako dođe do samo "manjeg upada". Dužnosnici administracije odmah su pokušali razjasniti njegove izjave, a sam Biden je to učinio u četvrtak, piše AP.

"Bio sam apsolutno jasan s predsjednikom Putinom", rekao je Biden u četvrtak. "On nema nesporazuma: ukoliko bilo koje, bilo koje okupljene ruske jedinice pređu ukrajinsku granicu, to je invazija."

Biden je u srijedu rekao da njegov tim razmatra moguće sankcije protiv Moskve koje bi bile usmjerene na ruski bankarski sistem, ograničavajući njegovu sposobnost "poslovanja u dolarima". Biden je mislio na potencijalno ograničavanje ruskog pristupa "kliringu u dolarima" - pretvaranju plaćanja banaka u ime klijenata u američke dolare iz rublja ili druge strane valute, prema višem dužnosniku administracije koji nije bio ovlašten javno komentirati.

Senatorica Jeanne Shaheen, demokratka iz New Hampshirea koja je prošlog vikenda predvodila dvostranačku kongresnu delegaciju u Ukrajini, rekla je novinarima u četvrtak kako razumije da administracija još uvijek analizira kakav bi utjecaj bio na druge zemlje ako Rusiji bude zabranjen SWIFT, bankarski sistem koji upravlja protokom novca diljem svijeta

Demokratska zastupnica Elissa Slotkin iz Michigana u objavi na Twitteru pozvala je administraciju da poduzme mjere koje će osigurati da “ruski oligarsi koji podržavaju Putina” ne budu “u mogućnosti provesti svoje vikende u kupovini u Monacu i Parizu”.

Bijela kuća je prošle sedmice upozorila da je Rusija stacionirala operativce u Ukrajini i oko nje kako bi mogla stvoriti izgovor za invaziju. Američki i ukrajinski dužnosnici također su zabrinuti zbog ruskog naoružanja dezinformacijama.

"Sjedinjene Države poduzimaju mjere kako bi razotkrile i suprotstavile se opasnoj i prijetećoj kampanji utjecaja i dezinformacija Rusije u Ukrajini", rekao je zamjenik ministra financija Wally Adeyemo u priopćenju. "Posvećeni smo poduzimanju koraka kako bismo Rusiju pozvali na odgovornost za njihova destabilizirajuća djelovanja."

Kozak, koji kontrolira nekoliko informativnih kanala u Ukrajini, optužen je za širenje lažnih narativa o najužem krugu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i izborima 2020. Vološyn je surađivao s ruskim FSB-om kako bi potkopao dužnosnike ukrajinske vlade, kaže Ministarstvo financija.

Dužnosnici riznice kažu da je Voloshyn također radio s Konstantinom Kilimnikom, ruskim državljaninom koji je prethodno bio kažnjen zbog navodnog pokušaja utjecaja na američke predsjedničke izbore 2016. i prenošenja informacija ruskim obavještajnim službama.

Trezor je također sankcionirao bivšeg ukrajinskog zamjenika sekretara Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Vladimira Sivkovicha. Administracija kaže da je Sivkovich prošle godine radio s mrežom ruskih obavještajnih aktivista na provođenju operacija utjecaja koje su pokušavale izgraditi podršku Ukrajini da službeno ustupi Krim Rusiji u zamjenu za povlačenje snaga koje podržava Rusija. Ruske trupe zauzele su Krim 2014. godine, a Rusija je potom anektirala poluotok na Crnom moru.

Drugi sankcionisani dužnosnik je Volodymyr Oliynyk, za kojeg Ministarstvo financija kaže da je radio po nalogu FSB-a na prikupljanju informacija o ukrajinskoj kritičnoj infrastrukturi. Oliynk trenutno živi u Rusiji, navodi Ministarstvo financija.

Biden je u četvrtak istaknuo da Rusija "ima dugu historiju korištenja drugih mjera osim otvorene vojne akcije za izvođenje agresije".

Nakon nagađanja o "manjem upadu" Rusije, Biden je naglasio da bi se svaka invazija smatrala kršenjem suvereniteta Ukrajine i da bi rezultirala teškim posljedicama za Rusiju. Ipak, njegovi su komentari uznemirili Kijev.

"Želimo podsjetiti velike sile da nema manjih upada i malih naroda", tvitao je Zelenskyy u četvrtak neposredno prije nego što su nove sankcije objavljene. “Kao što nema manjih žrtava i male tuge zbog gubitka najmilijih.”

Oko 100.000 ruskih vojnika okupilo se u blizini ukrajinske granice. Ruski dužnosnici zahtijevaju pisane garancije da se NATO neće širiti prema zapadu. Članovi saveza odbijaju dati takvo obećanje.