Magazin

Amerikanac posjetio BiH, Mostar ga oduševio: “Ovo je najpotcjenjenija država u Evropi”

Korisnik TikToka pod nazivom "travelbyram" Ramzi Ramadan, koji svojim pratiteljima inače predlaže ideje kako luksuzno putovati, ali po jeftinim cijenama, odlučio je ovog ljeta posjetiti Bosnu i Hercegovnu.

Inače, Ramadan je porijeklom Palestinac, ali je odrastao i živi u Chicagu. U našoj zemlji proveo je pet dana, a sa sobom je poveo i društvo.

"Ako ova država nije na vašem popisu gdje otputovati, u nastavku ovog videa ću vam definitivno promijeniti mišljenje", govori na početku videa i pita se "je li ovo najpodcjenjenija država u Evropi?".

Najprije su posjetili glavni grad Sarajevo. Obilazili su crkve i kulturne znamenitosti te jeli tradicionalnu hranu, a zatim su vozom otišli do Mostara.

"Mostar je jedno od najljepših mjesta u kojima sam bio", rekao je.

Nakon toga su otišli na izlet na vodopad Kravice koji je mnogima omiljeno odredište u našoj zemlji.

Pratiteljima je preporučio da, ako žele vidjeti more i okupati se, mogu otići do Neuma ili prijeći granicu i posjetiti neki hrvatski grad. On je otišao u Hrvatsku, ali nije otkrio u koji grad.

"Mnogi preskaču putovanja u Bosnu i Hercegovinu ili samo odu na jednodnevno putovanje iz Hrvatske ili Crne Gore, no stvarno preporučujem da provedete najmanje četiri dana u ovoj divnoj državi", rekao je.

U drugom videu je otkrio koliko su ga ukupno koštali tih 5 dana u BiH.

Za let do Sarajeva iz Istanbula, gdje je prethodno bio na odmoru, platio je 157 dolara. Za jedno noćenje u Sarajevu i tri noćenja u Mostaru platili su ukupno oko 80 dolara po osobi. Jedno noćenje u oba smještaja koštalo je oko 60 dolara i oba smještaja uključivala su dvije spavaće sobe.

Što se tiče prijevoza, 40 dolara platili su vožnje taksijem, a 12 dolara vožnju vozom.

Iznajmljivanje automobila kojim su išli do Hrvatske, gorivo i ostali troškovi u vezi tog izleta izašli su ih oko 100 dolara.

Oko 35 dolara su dali na izlete i aktivnosti u BiH, a hrana u restoranima je, kaže, koštala između šest i osam dolara po osobi.

Napomenuo je da u lokalnim pekarama burek košta svega 50 centi.

"Jeo sam ga svaki dan", kazao je.

Na kraju kada je sve troškove zbrojio i podijelio s brojem osoba koje su bile na ovom putovanju, pet dana ih je izašlo oko 400 dolara po osobi (oko 370 eura).

@travelbyram Full itinerary, budgeting guide, and all my reccomendations for Bosnia coming soon… #bosnia🇧🇦 #balkancountries #bosniaitinerary #bosniaandherzegovina #budgettravelineurope #underratedeuropeancountry ♬ Storytelling - Adriel