piše Haaretz

Amerikanci upozorili Izraelce: Na rubu ste da otvorite vrata pakla

Visoki američki zvaničnik Amos Hochstein upozorio je izraelske zvaničnike da bi nastavak sukoba između Izraela i Hezbollaha mogao dovesti do "iranskog napada širokih razmjera", objavili su izraelski mediji u utorak.

Dnevni list Haaretz objavio je da je Hochstein, koji je viši savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena, rekao izraelskim zvaničnicima u ponedjeljak da će izraelskoj odbrani biti teško presresti veliki iranski napad na Izrael.

Hochsteinova posjeta Izraelu i Libanu uslijedila je u vrijeme kada je grupa Hezbollah obustavila napade na Izrael povodom Kurban-bajrama, jednog od dva najveća muslimanska praznika, koji je počeo u nedjelju.

List je citirao da je Hochstein rekao da se nada da će iskoristiti pauzu u razmjeni vatre između dvije strane za uspostavljanje okvirnog sporazuma za prekid vatre u budućnosti.

On je, međutim, rekao da se takav sporazum ne može provesti bez zvaničnog prekida vatre u Gazi.

Američki savjetnik je izrazio nadu da će upad izraelske vojske u Rafah biti završen za dvije ili tri sedmice, čime će se smanjiti intenzitet sukoba između Hezbollaha i izraelske vojske.

Hochstein je trenutno u Bejrutu, gdje se sastaje s libanonskim zvaničnicima kako bi razgovarali o graničnom sporu između Izraela i Hezbollaha.

Tokom posjete Izraelu, sastao se s najvišim izraelskim zvaničnicima, uključujući premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta.

Posjeta dolazi na vrhuncu graničnih sukoba između Izraela i Hezbollaha u Libanu. Otkako je rat u Gazi počeo u oktobru prošle godine, svakodnevno dolazi do razmjene vatre, a hiljade civila je raseljeno s obje strane granice.

Washington strahuje od ozbiljne eskalacije između dvije strane nakon prošlosedmičnog ubistva visokorangiranog komandanta Hezbollaha.

Ubistvo je navelo Hezbollah da ispali stotine raketa i dronova na sjever Izraela.

Hochstein je igrao ključnu ulogu u sporazumu o pomorskim granicama Izraela i Libana, koji je potpisan u oktobru 2022. godine.